U trendu

Potvrdjen prvi slučaj groznice Zapadnog Nila u Srbiji

Prvi slučaj groznice Zapadnog Nila potvrdjen je danas u Srbiji, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Kako se navodi u saopštenju tog instituta objavljenog na njihovom sajtu, obolela osoba je sa teritorije Južnobanatskog okruga.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, odnosno oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora – komaraca, a period njihove intenzivne aktivnosti je od kraja maja do septembra, objasnili su iz „Batuta“.

Istakli su da se intenzivni nadzor groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji provodi od juna do prve polovine meseca, a prema ranijim iskustvima, najveći broj slučajeva se prijavljuje tokom avgusta.

U periodu od 2012. do 2021. godine na teritoriji Srbije registrovano je ukupno 1.050 slučajeva groznice Zapadnog Nila, a u istom periodu zabeležen je 101 smrtni ishod koji se može dovesti u vezu sa obolevanjem od te groznice.

Tokom sezone nadzora 2021. godine u Srbiji je prijavljeno ukupno 18 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji, a u zemljama EU registrovano je ukupno 139 obolelih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar