U trendu

Poverenica: Mediji moraju imati odgovornost u borbi protiv sve prisutnijeg govora mržnje

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da sloboda medijskog izražavanja ne sme biti ugrožena ali i da mediji moraju snositi odgovornost u borbi protiv govora mržnje, diskriminatornih izjava i seksističkih stavova, koji po njenim rečima, postaju „sve češći u našem javnom prostoru“.

U čestitki povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, poverenica je ocenila da su slobodni i nezavisni mediji „ključna vrednost svakog demokratskog društva“.

„Sloboda medijskog izražavanja ne sme biti ugrožena, jer je od izuzetne važnosti za sve gradjane i gradjanke i zbog toga je na državi obaveza i odgovornost da te vrednosti očuva i zaštiti. Nedopustivo je da novinari budu izloženi nasilju, i neophodno je da im se omogući bezbedan rad, jer niko ne treba da bude u strahu zato što obavlja svoj posao“, navela je poverenica a preneo njen kabinet.

Ocenila je da mediji, „kao moćna snaga u svakom društvu“ imaju odgovornost u borbi protiv govora mržnje, diskriminatornih izjava i seksističkih stavova.

„S obzirom da imaju ključnu ulogu u oblikovanju stavova javnog mnjenja, profesionalno i odgovorno informisanje uz stalno unapredjivanje standarda izveštavanja koji promovišu toleranciju i međusobno uvažavanje, obaveza je svih koji rade u medijima“, navela je poverenica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.