U trendu

Poverenica podržala peticiju da 18. maj bude Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i zaposleni u toj instituciji potpisali su danas inicijativu da se 18. maj proglasi Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja. 

Nakon potpisivanja peticije, Janković je novinarima rekla da je potrebno da postoji takav dan sećanja kako žene koje su stradale od svojih partnera ili članova porodice ne bi predstavljale samo statistiku.

„Nasilje je jedno od ključnih društvenih problema i mi ne smemo dozvoliti da se ubistvo neke žene desi zbog propusta u institucijama sistema. Kada budemo znali ko je od profesionalaca zaposlenih u institucijama napravio propust, zbog koga je neka žena stradala, situacija će se promeniti“, rekla je ona.

Ona je pozdravila najavljene mere Vlade Srbije u oblasti zaštite od nasilja u porodici, posebno ukazujući na značaj novog zakona koji bi trebalo da doprinese utvrdjivanju odgovornosti profesionalaca u institucijama sistema. 

Predstavnica Mreže „Žene protiv nasilja“ Aleksandra Nestorov kazala je da je 18. maj predložen kao dan sećanja jer je to poslednji u nizu od tri dana u 2015. godini tokom kojih je od partnera i članova porodice ubijeno sedam žena u Srbiji. 

„Važno je da kažemo da žene nisu brojevi. Kada im kao društvo i institucije nismo pružili podršku dok su bile žive, važno je da ih se danas sećamo“, rekla je Nestorov.

Ona je dodala da je neophodno utvrditi individualnu odgovornost profesionalaca u institucijama koji nisu postupili adekvatno u slučajevima prijave nasilja nad ženama. 

„Ključno je verovati ženama. Generalno, na nedeljnom nivou jedna žena bude ubijena u Srbiji i ta situacija neće se promeniti dok se ne utvrdi odgovornost profesionalaca koji su zakazali da reaguju po prijavama nasilja“, rekla je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar