U trendu

Poverenica: Žene da se osnaže, preuzmu inicijativu i prevazidju prepreke na putu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas u opštini Lučane da je za žene veoma važno da se osnaže, da preuzmu inicijativu i prevazidju prepreke na koje nailaze na svom putu, koristeći sva prava i mehanizme koji im stoje na raspolaganju.

„Ne treba da čekamo da nam neko da ravnopravnost, već moramo da uzmemo stvar u svoje ruke“, rekla je Brankica Janković, a preneo je kabinet Povernika za zaštitu ravnopravnosti.

Ona je kazala da uslovi za kvalitetan i ravnopravan život ne postoje i ne treba da postoje samo u Beogradu, navodeći da žene u opštini Lučani nisu čekale, već su postale direktorke, vlasnice privatnih firmi i nalaze se na rukovodećim pozicijama što je dobar primer koji pokazuje koliko se situacija popravila u odnosu na pre 20 ili 30 godina.

Opštinu Lučani posetili su i stalna koordinatorka UN u Srbiji Karla Herši, ambasadorka Australije Džulija Fini, ambasadorka Brazila Izabela Kristina de Azevedo Hejvert i zamenik ambasadora SAD Kurt Doneli gde su razgovarali sa predsednicom opštine Lučani Vesnom Stambolić, preduzetnicama, ženama koje se nalaze na rukovodećim položajima u lokalnoj samoupravi i članicama lokalnih organizacija koje se bave osnaživanjem žena.

Na sastancima je bilo reči o položaju žena u društvu i na tržištu rada, mogućnostima za unapredjenje ženskog preduzetništva i izazovima sa kojima se one suočavaju u tim oblastima.

Žene iz Lučana podelile su svoja iskustva sa poverenicom i ambasadorkama i istakle konkretne predloge za poboljšanje ekonomskog položaja žena u ovom kraju.

One smatraju da nije neophodno odreći se tradicije, već da je treba iskoristiti na pravi način, kao što je na primer upotreba tradicionalnih ženskih veština i umeća za pokretanje sopstvenog posla.

Bilo je reči i o značaju vaspitavanja dečaka i devojčica u duhu rodne ravnopravnosti i poštovanja prava žena, dok je predstavnica Centra za socijalni rad ocenila da efekti primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici nisu idealni ali da postoje primetni pomaci na bolje.

U drugom delu posete, poverenica, ambasadorke i zamenik ambasadora obišli su ženski manastir Sretenje, kao i druge znamenitosti opštine Lučani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.