U trendu

Poverenik pokrenuo nadzor nad sprovodjenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenuo je postupak nadzora nad sprovodjenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti povodom sporazuma Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i MUP-a Srbije.

Kako je saopšteno, nadzor je pokrenut pošto je u medijima objavljena vest da je izmedju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva unutrašnjih poslova potpisan „Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji“ koji ima za cilj „uspostavljanje elektronske evidencije o gradjanima Srbije“.

„Budući da tekst sporazuma nije objavljen, a o njegovoj sadržini, iako očigledno ima za predmet izuzetno obimnu obradu podataka o ličnosti, nije traženo mišljenje Poverenika, Poverenik je od ministarstava zatražio da u roku od pet dana dostave primerak potpisanog Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji“, navodi se na sajtu poverenika.

Zatraženo je da se nadležna ministarstva izjasne i o tome koji je pravni osnov za uspostavljanje tzv. Centralnog registra, ko je rukovalac podataka i koji podaci o ličnosti će biti sadržani u predmetnom registru, iz kojih izvora će se vršiti prenos podataka o ličnosti, koja je svrha predmetne obrade, ko su budući korisnici i posebno da li su preduzete organizacione i tehničke mere zaštite podataka u elektronskoj razmeni predmetnih podataka.

„Poverenik načelno stoji na stanovištu da je saradnja naših ministarstava nešto što se zasniva na Ustavu i zakonu i što je determinisano zajedničkim ciljem, zaštitom i unapredjenjem prava gradjana, i da u tu svrhu nisu neophodni posebni sporazumi ili protokoli. Ali, nezavisno od toga, Poverenik naglašava da kada je reč o obradi podataka o ličnosti, u svakom slučaju, shodno Ustavu i odgovarajućoj odluci Ustavnog suda, pravni osnov za nju, kao i svrha i obim obrade mogu i moraju biti uredjeni isključivo zakonom, a ne aktima niže pravne snage“, navedeno je u saopštenju.

Po okončanju postupka nadzora, Poverenik će o rezultatima i merama koje će eventualno preduzeti, kao i obično, obavestiti javnost, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.