Poverenik pokrenuo nadzor nad Železnicama

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak nadzora nad sprovodjenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u preduzeću Železnica Srbije zbog zahteva da pojedini zaposleni dostave podatke vezane za članove porodice, saopšteno je danas iz te službe.

Kako se navodi u saopštenju, povereniku su se obratili jedan broj zaposlenih i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata koji su naveli da im je zatraženo da dostave podatke o ličnosti za bračne drugove i decu, kao i dokumenta kojima se ti podaci potvrdjuju, a da nije naveden ni pravni osnov ni svrha prikupljanja tih podataka.

“Uz ukazivanje na problem pravnog osnova za obradu podataka, u predstavkama je izražena i bojazan da bi u odsustvu jasno definisane svrhe i obima obrade podataka moglo doći do njihove zloupotrebe, kao i da prikupljanje traženih podataka i dokumenata podrazumeva neopravdane troškove za zaposlene”, navodi se u saopštenju.

Poverenik je naveo da je u postupku utvrdio da je osnov za prikupljanje podataka “Predlog programa rešavanja viška zaposlenih”, ali da to ne može da bude valjan pravni osnov za obradu podataka o ličnosti, čak ni ako bi bilo izvesno da će predlog biti usvojen.

“Ovaj slučaj je još jedna potvrda neshvatljive, zabrinjavajuće lakoće kojom se kod nas veoma često pristupa obradi podataka o ličnosti bez valjanog pravnog osnova i jasno definisane svrhe i obima što uvek, a pogotovo u slučajevima kad je reč o obradi podataka velikog broja lica, podrazumeva i rizik zloupotrebe”, ocenjeno je u saopštenju.

(Beta)

Ostavite komentar