U trendu

Povezivanje mladih iz Beograda i Prištine ključno za normalizaciju

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman i predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava iz Srbije i Kosova ocenili su danas da su proces dijaloga i povezivanje mladih ključni za normalizaciju odnosa.

Ditman je na otvaranju konferencije o odnosima Beograda i Prištine u beogradskom centru „Envoj“ izrazio zadovoljstvo zbog okupljanja mladih iz regiona koji razgovaraju o važnim temama i razvijaju mreže.

„Dosta ste radili na nalaženju zajedničkih rešenja za izazove koji stoje pred vama u procesu normalizacije izmedju Srbije i Kosova“, kazao je on.

Nemački ambasador je naglasio da mladi daju važan doprinos medjusobnom razumevanju i dijalogu izmedju Beograda i Prištine.

Kako je naveo, Nemačka pridaje veliki značaj dijalogu o normalizaciji odnosa izmedju Srbije i Kosova, koji se odvija uz posredovanje EU.

Ditman je naglasio da nije dovoljno da se proces normalizacije posmatra isključivo kroz prizmu Evropske unije, navodeći da proces nije samo sredstvo za lakše dobijanje članstva u EU.

„Srbija i Kosovo su počeli ovaj proces iz ubedjenja da su bolji odnosi od ključnog značaja za bolji život ljudi koji žive na obe strane“, rekao je Ditman.

Nemački ambasador je ocenio da već postoje neki primeri kao što je priznavanje diploma, sporazum o registarskim tablicama čija se implementacija očekuje uskoro.

„Znamo da je proces normalizacije ponekad pun izazova, kao i da su obe strane primorane na teške kompromise“, naveo je on i dodao da

Po njegovim rečima, još treba dosta da se postigne iz ovog procesa, prvenstveno u oblasti ekonomije, jer su, kako je naveo, Srbija i Kosovo važni trgovinski partneri.

Ditman je ocenio da „izazov dijaloga nije samo postizanje dogovora, već i njihova implementacija“.

On je čestitao Beogradu i Prištini postizanje sporazuma o telekomunikacijama i rekao da očekuje da će se sporazum u potpunosti primeniti do kraja decembra što će uneti „novu dinamiku „u dijalog Beograda i Prištine.

Nemački ambasador je naglasio da je veoma važno da dijalog bude povezan sa mladim ljudima iz Srbije i Kosova koji će moći da doprinesu normalizaciji odnosa.

Predstavnica Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda Anita Mitić je ocenila da je za postizanje dobrih odnosa neophodno uzeti u obzir sve što se dogodilo tokom rata i priznati stradanja i žrtve.

Mitić je ocenila da političari u pregovorima u Briselu „traže laka rešenja“, bez namere da priznaju prave probleme, i uzala da prioritet u pregovorima mora da bude povezivanje ljudi.

Ona je postakla učesnike konferencije da traže ono što im pripada, kako bi mogli da žive normalan život, kako u Srbiji, tako i na Kosovu.

Venera Čočaj, predstavnica Inicijative mladih za ljudska prava iz Prištine je rekla da ta organizacija podržava mlade aktiviste koji insistiraju na socijalnim promenana i ne boje se da kritikuju diskriminaciju, govor mržnje, rasizam, seksizam i sve druge oblike socijalne nepravde.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.