U trendu

Povučeno 35.137 komada proizvoda Juvitana

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je iz prodavnica širom Srbije povučeno ukupno 35.137 komada proizvoda „Juvitana“, uzorkovanih 12. oktobra, pošto je u sedam serija tog proizvoda utvrdjena povećana koncentracija pesticida.

Kako se navodi, u jednom maloprodajnom objektu na rafovima je zatečeno 72 komada tih proizvoda, zbog čega će protiv vlasnika tog objekta biti podneta prekršajna prijava.

Ministarstvo zdravlja navodi da proizvodjač Svislajon Takovo (Swisslion) još uvek nije dostavio podatke o ukupnom broju komada proizvoda „Juvitana“ iz navedenih serija koji je ova kompanija povukla u svoj centralni magacin.

Inspekcija ministarstva je obavila monitoring 27 proizvoda „Juvitana“ i na osnovu rezultata analiza laboratorije Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda obavestila javnost 8. novembra da postoji sumnja u bezbednost hrane, koja bi mogla da predstavlja rizik po zdravlje.

Kompanija Svislajon je posle obaveštenja da se sumnja u ispravnost njenih proizvoda, obustavila proizvodnju u fabrici dečje hrane u Indjiji i saopštila da će zabrana proizvodnje trajati dok akreditovane laboratorije ne ispitaju zdravstvenu ispravnost sirovina i gotovih proizvoda na lageru u fabrici.

Ta kompanija je prošle nedelje saopštila da su svi proizvodi „Juvitana“ zdravstveno ispravni i da je superanaliza proizvoda obavljena u akreditovanoj SP laboratoriji u Bečeju i laboratoriji JZS Institut za javno zdravlje u Skoplju.

SP Laboratorija je negirala da je radila superanalizu proizvoda „Juvitana“ već samo njihovo ispitivanje koje je u sklopu svoje interne kontrole poslao sam proizvodjač.

Posle toga se oglasilo i Ministarstvo zdravlja Srbije objašnjenjem da superanaliza proizvoda može biti uradjena samo u akreditovanim laboratorijama i na istim uzorcima na kojima su radjene prvobitne analize, a da uzorke testiranih proizvoda kompanije Svislajon Takovo niko nije tražio za dalju analizu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar