U trendu

Požarevac sedam godina prvi po broju davalaca krvi u Srbiji

Institut za transfuziju krvi Srbije uručio je danas, na svečanosti u Beogradu, specijalno priznanje gradjanima Požarevca zbog toga što je taj grad sedme godine uzastopno na vrhu liste dobrovoljnih davalaca krvi u Srbiji po odnosu s brojem stanovnika. 

Kako prenosi portal Radija „Bum“ iz Požarevca, taj grad je visoko i na lestvici evropskog proseka u toj oblasti, što je potvrdjeno i na tradicionalnom Novogodišnjem koktelu koji organizuje Institut za transfuziju krvi Srbije, na kojem se nagradjuju najuspešniji gradovi, opštine i preduzeća.

„Imamo privilegiju da smo sedam godina uzastopno najuspešniji i u kategoriji gradova. Ovo specijalno priznanje koje danas dobijamo je priznanje za sve naše dobrovoljne davaoce. Ja im zahvaljujem što su se redovno odazivali akcijama dobrovoljnog davanja krvi koje organizuje Crveni krst Požarevac“, rekao je sekretar CK Požarevac Saša Obradović.

On je dodao da još nema konačnih rezultata za ovu godinu ali da očekuje da će ta brojka biti oko šest odsto dobrovoljnih davalaca od ukupnog broja stanovnika. 

„To je na nivou prošlogodišnjeg procenta, norma koja nam je dovoljna da prebrodimo i nestašice krvi koje se generalno javljaju u zimskim mesecima“, naveo je Obradović.

Zahvaljujući humanim ljudima Požarevca ove godine nije bilo odlaganja hirurških intervencija, bilo da se radi o gradjanima koji su se lečili u bolnici u Požarevcu, bilo da je reč o klinikama i zdravstvenim ustanovama u Beogradu. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.