U trendu

Poziv na veću svest o opasnosti od hepatitisa C

BEOGRAD – U susret Evropskoj nedelji testiranja na hepatitise i HIV, Udruženje pacijenata sa bolestima jetre „Hronos“, Udruženje hemofiličara Srbije i Savez organizacija bubrežnih invalida Republike Srbije organizovali su danas u centru Beograda javni događaj sa ciljem podizanja svesti o virusnom hepatitisu C.

Pod sloganom „Skriveni u javnosti“, performans na Trgu Nikole Pašića i u Pionirskom parku ukazao je na važnost hepatitisa C za javno zdravlje, imajući u vidu da Srbija ima oko 80.000 obolelih od hepatitisa C, a kod mnogih infekcija HCV još nije ni otkrivena, navodi se u saopštenju tog udruženja.

Hepatitis C je jedna od najvećih pretnji za javno zdravlje u čitavom svetu, a o ovoj bolesti se još uvek nedovoljno zna.

Usled nedostatka svesti o načinima prenošenja, prevenciji i zaštiti, hiljade ljudi u Srbiji i ne zna da je zaraženo hepatitisom.

Upućen je poziv na testiranje svima koji su na različite načine mogli biti u kontaktu sa virusom HCV (virus se prenosi putem krvi, a moguća je infekcija i na naizgled neočekivanim mestima, npr. u salonima za manikir, pedikir, tetovaže ili pirsing, ukoliko se koriste nesterilisani instrumenti).

Istovremeno, članovi udruženja pacijenata su skrenuli pažnju na poteškoće sa kojima se svakodnevno suočavaju oboleli od ove infektivne bolesti.

Organizatori događaja su uputili apel nadležnima da se obolelima od hepatitisa C omogući ravnopravan pristup savremenim dijagnostičkim i terapijskim metodama.

Predsednica Udruženja „Hronos“ Ivana Dragojević smatra da je diskriminacija obolelih posledica čovekovog prirodnog straha od infektivnog oboljenja, ali i neznanja o rizicima koji su povezani sa prenošenjem virusa.

„Oboleli mahom ne žele da govore u javnosti o svojim problemima, pa donosiocima odluka i svojim sugrađanima nisu dovoljno vidljivi. Krijući se, oni šalju pogrešnu poruku, da nisu zaslužili pravo na adekvatnu terapiju, pravo na dostojanstven život i pravo glasa kada su njihovi životi u pitanju. Niko od njih nije sam izabrao da se razboli, a mi smo se ovde zajedno okupili da budemo glasniji i jači i nadamo se će nas javnost bolje čuti“, poručila je Dragojević.

Oboleli od hepatitisa C okupljeni u okviru Udruženja „Hronos“, Udruženja hemofiličara Srbije i Saveza organizacija bubrežnih invalida Republike Srbije nastaviće zajedničke aktivnosti narednih meseci, u nastojanju da omoguće ravnopravan pristup savremenoj terapiji koja mnogima pruža nadu u izlečenje, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar