najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pravi se plan za smeštaj oko 6.000 izbeglica

Vlada Srbije razradjuje plan gde će smestiti oko šest hiljada izbeglica iz ratnih zona zemalja Bliskog istoka, a aktuelan je spisak od 15 do 18 gradova, prenosi list Danas u izdanju od utorka.

Kako je precizirano, reč je o centrima u kojima će biti smešteni oni koji na svojoj izbegličkoj balkanskoj ruti budu zadržani u Srbiji.

“Za sada se sigurno zna da će se među tih 15 do 18 gradova sigurno naći Aleksinac, Tutin i Subotica. Takodje, centri u Krnjači i Preševu biće aktuelni i u ovom kontekstu”, rekli su za Danas diplomatski izvori zaduženi za pomoć Vladi Srbije u rešavanju izbegličke krize.

Kako se navodi, ostale lokacije se analiziraju, a konačna odluka još nije doneta.

“Reč je o veoma osetljivom poslu, posebno kada se uzme u obzir činjenica da lokalne zajednice nisu pripremljene za smeštanje većeg broja izbeglica u svom neposrednom susedstvu, odnosno da su sklone ozbiljnim protestima, što se u praksi nekoliko puta pokazalo u prethodnim godinama”, upozoravaju sagovornici Danasa.

Oni, takođe, upozoravaju da se u procesu selektovanja gradova u kojima će trajnije biti smeštene izbeglice, čine mnogi propusti.

Diplomatski izvori, takodje, skreću pažnju i na to da je Komesarijat za izbeglice koji formacijski treba da vodi ovaj proces “ražalovan” i time se uglavnom bavi Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin sa nekoliko svojih ljudi.”To je dovelo do jako loših odnosa Komesarijata, tj. komesara za izbeglice Vladimira Cucića i ministra Aleksandra Vulina i njegovih ljudi. Javna je tajna da se Cuciću već jako dugo sprema smena, što je realno očekivati nakon vanrednih izbora na proleće”, napominju sagovornici Danasa iz diplomatskih izvora zaduženi za pomoć Vladi Srbije u rešavanju izbegličke krize.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike