U trendu

Pravila ulaska u Francusku za građane Srbije nepromenjena

Ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro izjavila je da su posle privremene suspenzije Šengenskog sporazuma pravila ulaska na francusku teritoriju za državljane Srbije ostala nepromenjena.

Ona je za današnje izdanje Blica rekla da je Francuska, posle terorističkih napada u Parizu uvela dodatne kontrole na granicama, ali da za državljane Srbije i dalje važe pravila Šengena u okviru sporazuma sa EU o liberalizaciji viznog režima.

Ona je rekla da je suspenzija Šengenskog sporazuma bila najavljena još pre terorističkih napada, i da ona ima za cilj bezbednost.

„Tu meru smo predvideli i najavili pre atentata, kako bismo bolje obezbedili veliki događaj u kojem je Francuska domaćin krajem novembra i početkom decembra“, rekla je Moro podsetivši da će u Parizu biti održan veliki medjunarodni skup o klimatskim promenama.

Prema njenim rečima, suspenzija Šengenskog sporazuma i privremeno uspostavljanje kontrole na unutrašnjim granicama EU su predvidjeni sporazumima i već su više puta bili primenjivani pre velikih okupljanja koja se smatraju rizičnm.

„Suprotno glasinama, Francuska neće tražiti ukidanje šengenskih sporazuma. Naprotiv, mere koje tražimo kako bismo organizovali evropski odgovor na migrantsku krizu imaju za cilj da Šengenska zona funkcioniše jedinstveno i efikasnije“, rekla je Moro.

Ona je dodala da je tim merama predvidjeno postavljanje evropskih graničara na spoljnim granicama EU, bolja razmena informacija o sumnjivim osobama i stvaranje hot-spotova za izbeglice u Grčkoj i Italiji.

Kako je objasnila, hot-spotovi će omogućiti da se izbeglice registruju samo jednom, olakšavajući njihovo rasporedjivanje medju različitim zemljama EU, i da budu razlikovani od onih kojima nije potreba hitna medjunarodna zaštita i nemaju pravo na azil i treba da se vrate u svoje zemlje.

Podržavamo raspodele izbeglica, i prihvatili smo da za dve godine primimo njih 32.000, rekla je Moro i dodala da su francuske vlasti svesne toga da se medju izbeglicama mogu nalaziti i teroristi, ali da baš zato treba odbaciti svako poistovećivanje.

„Ne pridodajmo izbeglicama, koje i same beže od terorizma i rata, na svu njihovu patnju još i to što ćemo ih pomešati sa njihovim dželatima“, rekla je Moro.

Upitana da li je Rusija potencijalni saveznik Francuske u ratu protiv terorista i ISIS-a, Moro je navela da je vreme da se koncentrišu napori protiv ISIS-a.

„Rusija je to sada shvatila“, rekla je Moro.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.