U trendu

„Predah“ pomoć roditeljima i deci sa smetnjama u razvoju

BEOGRAD – Roditelji dece sa intelektualnim smetnjama, višestrukom ometenošću senzornim smetnjama i invaliditetom imali su danas priliku da od nadležnih dobiju informacije o uslovima smeštaja u novoj ustanovi socijalne zaštite – „Predah“ u Šekspirovoj ulici.

Obejkat „Predah“ koji istovremeno može da zbrine 50 korisnika deluje u okviru Centra za smeštaj i dnevni boravak dece ometene u razvoju a u čijim dnevnim boravcima ima 633 korisnika, među kojima ih je 370 starije od 26 godina.

Prema rečima direkrora Centra Petra Jordanova osnovni cilj ustanove je da pomogne korisniku i njegovoj porodici.

„Sa ponosom mogu da kažem da je naš objekat najbolji tog tipa u celom regionu“, rekao je Jordanov.

Sekretar za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da je procedura za ponovni upis dece u tu ustanovu veoma jednostavna i dovoljno je samo podneti zahtev, a za one koji do sada nisu bili korisnici, potrebno je doneti izveštaj lekara i potvrdu o primanjima jer socijalno ugroženi imaju pravo na besplatnu uslugu.

„Grad Beograd prepoznao je želju roditelja da se boravak dece i mladih ne ograničava na 26 godina, te da je upućena inicijativa resornom ministarstvu da se pravilnik izmeni kako bi ovaj objekat bio dostupan i starijim korisnicima – kazala je Stanisavljevićeva.
Jordanov je objasnio da je „Predah” objekat privremenog i povremenog smeštaja namenjenog za sva četiri stepena podrške.
„Svaki korisnik usluge može koristiti 45 dana godišnje, 20 dana u kontinuitetu i ostatak u dogovoru. Imamo senzornu sobu, najopremljeniju u regionu, kabinete za domaćinstvo, fiskulturu i druge sadržaje. Objekat ima 14 stanova, u kojima je svaka soba jednokrevetna ili dvokrevetna, što je po svim evropskim i svetskim standardima“, rekao je Jordanov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.