U trendu

Predavanje i akademija povodom 162. godišnjice rodjenja Nikole Tesle

Svečanom akademijom i predavanjem akademika Zorana Vojića „Teslin arhetipski svet“ večeras je u PTT muzeju u Beogradu obeležena 162. godišnjica rodjenja naučnika Nikola Tesla, kao i Svetski dan nauke.

Kustos PTT muzeja Željko Sarić rekao je novinarima da se naučni doprinos predavanja ogleda u tome što će naučnim dokazima biti pokazano da Tesla nije bio „psihijatrijski bolesnik i slučaj“, kakvim ga je tretirala jedna struja u psihologiji i psihijatriji, već da njegova kreativnost potiče iz njegove genijalnosti.

Predavanje će, kako je rekao, pokrenuti sva pitanja vezana za arhetipove Nikole Tesle, odnosno arhetip majke, arhetip golubice, arhetip oca i arhetip svetlosti.

„Teslina kreativnosti dolazila je na jedan čudnovat način, jer Tesla je do svog prvog otkrića došao recitujući stihove iz dramskog speva „Faust“ Johana Volfganga Getea i šetajući budimpeštanskim parkom 1882. godine, a kasnije 1887. godine u Americi kada je ono što je video kao trodimenzionalne slike ispred svojih očiju u Americi patentirao, a potom na Nijagari ostvario“, rekao je Sarić.

Sarić je kazao da svaki čovek na planeti, bez obzira na veru i naciju, kada pritisne prekidač i sijalica zasija, duguje zahvalnost Nikoli Tesli.

„Ta sijalica u svakom domu kaže Tesla“, istakao je Sarić i dodao da je Tesla bio srpski genije koji je do svih otkrića došao bez laboratorija i timova stručnjaka.

Tesla je, kako je ocenio Sarić, genije koji je svojom duhovnošću natkrio celo čovečanstvo.

„Pri svemu tome, ništa nije želeo za sebe, već je ostao da živi kao siromah poslednjih deset godina od nekih 600 dolara, koje mu je dodeljivala Vlada Kraljevine Jugoslavije, a Amerikanci mu se nisu ni odužili“, rekao je kustos PTT muzeja u Beogradu.

Profesor Zoran Vojić rekao je da proučavanjem dela Nikole Tesle želi da osveži uspomene na njega i njegov život, ali i da sagleda osobine njegove ličnosti i ponašanja, koje treba slediti, jer je on svoje pronalaske besplatno davao svima i želeo da podstakne razvoj svoje civilizacije.

On je kazao da ni u 21. veku još uvek civilizacija nije u stanju da sagleda sve visine, širine i dubine Teslinih otkrića, pronalazaštva i njegove ličnosti.

„Mi ga danas proslavljamo, pominjemo i zahvaljujemo na svemu što je učino.  Bio je veliki srpski naučnik, svetskog glasa, američki gradjanin, koji je učinio najveća dela za čovečanstvo“, rekao je Vojić.

Istakao je da mu je čast što ima priliku da održi predavanje na rodjendan Nikole Tesle i Medjunarodni dan nauke.

Ceo VIDEO materijal možete da pronađete OVDE

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar