U trendu

Predavanje u čast doktora Edvarda Rajana održano u PTT Muzeju

Predavanje u čast američkog doktora Edvarda Rajana koji je pomagao ranjenicima i civilnom stanovništvu u Beogradu za vreme Velikog rata od 1914. do 1915. godine, održano je večeras u PTT Muzeju u Beogradu.

Profesorka Medicinskog fakulteta Snežana Veljković koja je održala predavanje „Dr Edvard Rajan i američka sanitetska misija u Beogradu (1914-1915)“, kazala je da je doktor Rajan zajedno sa dvojicom lekara stigao u Beograd 1914. godine, gde je zatekao 600 nezbrinutih ranjenika.  

Dodala je da je on preuzeo dužnost nad svim bolnicama u Beogradu, kao i da je vodio računa o civilnom stanovnistu koje je hranio i zbrinjavao u bolnici.

„Doktor Rajan se na kraju razboleo od trbušmog tifusa koji je harao po Srbiji, ali je ostao da se brine o ranjenicima“, istakla je Snežana Veljković.

Ona je kazala da je doktor Rajan bio na Solunskom frontu i na Krfu gde se brinuo o koordinaciji humanitarne pomoći za srpske ranjenike, na kojem se razboleo od malarije od koje je 1923. godine preminuo.

Ataše za kulturu ambasade SAD Erika Kin je kazala da je doktor Rajan boravio u Srbiji godinu i po dana gde je spasio mnogo ljudi i gde je imao više od 800 operacija.

„Bio je običan čovek koji je želeo da pomogne ljudima u nevolji i zato je heroj u Srbiji i u Americi“, rekla je Erika Kin.  

Kustos PTT muzeja Željko Sarić je kazao da je doktor Rajan „opasao srpsku Vojnu bolnicu na Vračaru Američkom zastavom da ona ne bi bila legitiman vojni cilj pozivajući se na Ženevsku konvenciju“. 

Dodao je da je PTT Muzej pokrenuo inicijativu da se u njegovu čast i drugih lekara koji su učestvovali u raznim vojnim sanitetskim misijama, odštampa serijal od šest poštanskih maraka kao i da se na zgradi Vojne bolnice postavi ploča u znak sećanja na doktora Edvarda Rajana.

Sarić je kazao da je današnje predavanje organizovano kao deo programa „Kultura putem pošte“ i dodao da će 24. januara biti priredjen omaž Nikoli Tesli, dok će u februaru zainteresovani moći više da čuju više o srpskoj književnosti u Velikom ratu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar