U trendu

Predlog Zakona o finansiranju lokalne samouprave skandalozan

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović ocenio je danas da je predlog Zakona o finansiranju lokalne samouprave skandalozan i neprihvatljiv jer se njime banke, kladionice, mobilni operateri, cementare i druge multinacionalne kompanije oslobadjaju svih obavaza prema lokalnim zajednicama, a uvodi se 30 odsto veći porez na imovinu za gradjane.

„Ko god da je napisao takav zakon, taj više ne bi smeo da bude na platnom spisku budžeta Srbije. Ko god bude podržao ovakav zakon ne bi se više smeo smatrati ni prijateljem gradjana Srbije, već prosto najamnikom ispostava inostranog kapitala“, naveo je Paunović u izjavi dostavljenoj medijima.

Prema njegovim rečima, tim predlogom zakona oslobadjanju se firmarine i eko takse, zagadjivači, praktično sve strane kompanije u Srbiji, sve banke, kladionice, mobilni operateri i slična velika i profitabilna preduzeća i predlaže da se da taj enormni gubitak lokalnih prihoda nadoknadi povećanjem poreza na imovinu za gradjane.

Paunović, koji je i predsednik resornog odbora DS za lokalnu samoupravu, naveo je da je politika da se bogati oslobode poreza, a dodatno oporezuju penzioneri, radnici, seljaci politika protiv Srbije.

Predsednik opštine je upitao za koga radi Ministarstvo finansija, za deoničare stranih banaka i cemenatra ili za gradjane Srbije.“Oslobadjanje od eko naknada i firmarina banaka i cementara neće doprineti boljem poslovnom okruženju već će samo povećati profit ovih već profitabilnih grana. Lako je proveriti da oni ostvaruju za srpske prilike enormne profite i da profit iznose u matične zemlje“, rekao je Paunović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.