U trendu

Predsedništvo Skupštine Kosova raspravlja o načinu vodjenja sednice

Predsedništvo Skupštine Kosova počelo je u 9.00 vanrednu sednicu na kojoj treba da se postigne dogovor o vodjenju današnje sednice u slučaju da opozicija, kako je najavila, ponovo pokuša blokadu.

Za 11 sati je zakazana sednica Skupštine na kojoj bi trebalo da bude razmatrano 25 tačaka dnevnog reda, od kojih su najznačajnije predlozi Zakona o budžetu Kosova za 2016. godinu i Zakon o upravljanju javnim finansijama.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji pozvao je opoziciju da prisustvuje sednici i da se ne isključuje iz rada kosovskog parlamenta.

Opozicija je, medjutim, odlučna da ne dozvoli održavanje sednice.

Poslanik Samoopredeljenja Redžep Seljimi je za prištinske medije izjavio da neće dozvoliti održavanje sednica Skupštine dok se ne povuku sporazumi o Zajednici srpskih opština i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

On je najavio „iznenadjenje u postupanju“ opozicije kako bi onemogućila održavanje sednice, ali nije hteo da kaže o čemu je reč.

Interesantno je i da su poslanici Samoopredeljenja Fisnik Ismailji i Faton Topali, kojima je sud izrekao meru kućnog pritvora, došli danas u Skupštinu Kosova kako bi učestvovali u radu sednice parlamenta.

Njima je zbog sumnje da su izvršili krivično delo izazivanja opšte opasnosti i aktiviranja suzavca, koji se prema krivičnom zakonu Kosova smatra oružjem, Osnovni sud u Prištini izrekao meru kućnog pritvora, što su oni danas prekršili dolaskom na sednicu.Trenutno su zbog izazivanje opšte opasnosti i aktiviranje suzavca na sednicama parlamenta u pritvoru poslanici Samoopredeljenja Aljbin Kurti i Aljbuljena Hadžiju, dok je mera kućnog pritvora izrečena poslanicima Doniki Kadaj Bujupi iz ABK, Hadžiju Šalji iz Inicijative za Kosovo i poslanicima Samoopredeljenja Fisniku Ismaljiju, Ismajilju Kurtešiju i Fatonu Topaliju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.