U trendu

Predstavljen Indeks dobre uprave na lokalnom nivou (VIDEO)

U Beogradu je danas predstavljen Indeks dobre uprave na lokalnom nivou koji treba da ukaže da li su u oblastima poput poput odgovornosti, anti-korupcije, efikasnosti i delotvornosti, ravnopravnosti, transparentnosti i participacije, gradovi i opštine ostvarili zakonske obaveze i uveli dobru praksu.

Po rečima ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića, lokalne samouprave i celokupna javna uprava u Srbiji prolazi poslednjih godina kroz suštinske reforme koje treba da omoguće modernu, efikasnu i uslužnu upravu.

„Uveden je službenički sistem u lokalnim upravama, uspostavlja se jedinstven sistem upravljanja ljudskim resursima i stručnog usavršavanja zaposlenih kroz Nacionalnu akademiju, uredjuje se novi sistem plata a sve to treba da dovede do kvalitativnog poboljšanja usluga koje pružamo gradjanima“, kazao je Ružić.

Ministar je ocenio da je Indeks dobre uprave na lokalnom nivou važan mehanizam samoprocene lokalnih samouprava koji kroz set dobro definisanih pitanja treba da pruži objektivnu sliku stanja u gradovima i opštinama i konkretne preporuke za unapredjenje u oblastima efikasnosti, odgovornosti, transparentnosti, ravnopravnosti, anti-korupcije.

„Indeks treba da pruži uvidu u napredak u obezbedjivanju kvalitetnog pružanja usluga gradjanima. To nije puki upitnik već alat koji će na osnovu tako koncipiranih pitanja omogućiti da se iznedre nove ideje, šta može da se uradi bolje i drugačije u odnosu na dosadašnju praksu“, kazao je Ružić.

On je pozvao sve opštine i gradove Srbije da krenu sa popunjavanjem Indeksa dobre uprave, navodeći da je to u njihovom interesu.

„Ovo je samo polazna osnova a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave planira da u naredne dve do tri godine radi na Indeksu zadovoljstva gradjana kako bi imali i input i autput u pogledu informacija, odnosno da pored ove jasno definisane samoprocene, imamo i uporedne podatke od onih koje svi mi predstavljamo“, rekao je Ružić.

Navodeći da je Vlada Srbije juče usvojila predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, ministar je rekao da očekuje da će taj propis biti u Skupštini Srbije u drugoj polovini maja.

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman kazao je da je delotvornost javne uprave od ključnog značaja medju obavezama Srbije u približavanju članstvu u Evropskoj uniji jer će se više od 70 odsto direktiva EU ostvarivati na lokalnom nivou.

„Indeks dobre uprave je odličan instrument za jačanje efikasnosti uprave na lokalnom nivou i i realizuje se kroz tri elementa, od samoprocene kako bi se utvrdilo gde staviti naglasak kako bi lokalna samouprava bila efikasnija, preko orijentacije gde svaka lokalna samouprava stoji u odnosu na druge u tom pogledu i kao instrument za planiranje mera pomoći kako sa nacionalnog nivoa, tako i od partnera“, kazao je Ditman.

On je najavio da će biti pokrenut tender za paket podrške u primeni Indeksa dobre uprave u 15 opština Srbije.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Djordje Staničić ocenio je da izradom Indeksa dobre uprave, lokalne samouprave dobijaju mogućnost da budu bolje i ozbiljnije u pružanju usluga gradjanima.

„Ovim poslom ulazimo u priču procene kapaciteta lokalnih samouprava za dobro upravljanje. Želimo da svi počnu da procenjuju svoje kapacitete, to je obiman, terenski posao koji ne može da se obavi iz kancelarije“, kazao je Staničić.

Indeks dobre uprave na lokalnom nivou sprovodi se u okviru projekta „Unapredjenje administrativne efikasnosti i delotvornosti na lokalnom nivou“ koji od novembra 2017. do decembra 2019. godine realizuje SKGO uz finansijsku podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.