U trendu

Predstavljena studija o povećanju bezbednosti u saobraćaju

BEOGRAD – U Beogradu je danas predstavljena studija o uticaju ljudskog faktora na nastanak saobraćajnih nezgoda na prelazima preko pruga u glavnom gradu, koja za cilj ima povećanje nivoa bezbednosti u saobraćaju i bolju edukacija svih, a posebno mladih vozača.

U brošuri „Budi oprezan“ građani se mogu informisati o načinima funkcionisanja automatskih uređaja za obezbeđenje saobraćaja na pružnim prelazima, opasnim situacijama koje se mogu pojaviti na prelazima, kao i primerima karakterističnih saobraćajnih nezgoda.

„Mi verujemo da će ova brošura pomoći svima, a pogotovo mladim vozačima da razumeju šta ih čeka u saobraćaju“, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Naveo je da je saobraćaj u Beogradu sve komplikovaniji s obzirom na sve veći broj automobila i precizirao da je u poslednje dve godine u glavnom gradu bilo oko 4.000 novoregistrovanih automobila svakog meseca, što je skoro 50.000 godišnje.

„Na ulicama ima sve više automobila i taj trend će se nastaviti i u budućosti, a to znači da će sve više biti iskušenja za vozače, a pogotovo za one mlade i neiskusne“, rekao je Vesić.

Naveo je da je pre četiri godine utvrđeno da u Beogradu postoji 250 crnih tačaka u zonama beogradskih škola i dodao da je, postavljanjem ležećih policajaca, obeležavanjem prelaza i slično obzbeđeno 150 takvih zona.

„Naš cilj je da u narednih nekoliko godina posebnu pažnju obratimo na zone škola i rešimo svaku crnu tačku, odnosno mesto gde se dešavaju saobraćajne nesreće, kako bi se deca zaštitila“, istakao je Vesić.

Naglasio je da je svake godine sve manje dece stradalih u saobraćajnim nesrećama na teritoriji grada Beograda što, dodao je, znači da mere koje se sprovode daju rezultate.

„Nastavićemo da na ovaj način učestvujemo u edukaciji vozača. Mislim da je to neophodno i da je važno da sve naše akcije koje sprovodimo budu još popularnije kako bi na taj način našu kulturu u saobraćaju podigli na viši nivo“, rekao je Vesić.

Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović je zahvalio zameniku gradonačelnika na podršci.

„Bez vaše podrške, bez podrške rukovodstva grada Beograda, ne bismo mogli da uradimo ovo što smo uradili, što trenutno radimo i što planiramo da uradimo u budućnosti. U poslednjih pet godina promenjena je politika rada Sekretarijata za saobraćaj i prioritet svih zaposlenih u tom sekretarijatu je bezbednost saobraćaja. To je naša profesionalna dužnost prema građanima Beograda“, istakao je Rafailović.

Naveo je da su saobraćajne nezgode na pružnim prelazima relativno retke, ali da rezultiraju najtežim posledicama što je pokazao i nedavni slučaj saobraćajne nesreće u blizini Niša, kada je život izgubilo više osoba pošto je voz udario u autobus na pružnom prelazu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.