U trendu

Predstavnici EU na izjave iz regiona reaguju kao da se nalaze na Tibetu

Šef srpske diplomatije Ivica Dačič kaže da predstavnici EU povodom istupa hrvatskih zvaničnika o Srbiji „reaguju filozofski, kao da se nalaze na Tibetu“, prenose mediji u Srbiji.

Dačić je za RTS rekao da je, na sastanku s predstavnicima 64 ambasade i međunarodne organizacije u Srbiji, premijer Aleksandar Vučić nastupio mirnije od njega.

„Teško da bi bilo koja zemlja mogla da ćuti na ono što se dešavalo prethodnih meseci. Govorimo o postupcima zvaničnih državnih organa Hrvatske i Bosne i Hercegovine i ne postoji država koji ne bi reagovala na napade premijera iz drugih država. Zamislite da neko napadne Merkelovu, Putina ili Bajdena“, kazao je Dačić i objasnio da je Srbija reagovala zbog Stepinca, pokliča „za dom spremni“, kojim se pokušava rehabilitacija NDH, protiv podizanja spomeniku Barišiću, povodom Srebrenice, napada na premijera, obustavljanja istrage o tom napadu, proglašavanja nepoželjnim srpskog rukovodstva, izjava Milanovića…

„Kad neko kaže za neku državu da je šaka jada, ne možete da ne reagujete. Šta je to Srbija loše uradila, mi tražimo da reaguje EU, a oni govore filozofski, kao da se nalaze na Tibetu, kažu da nije dobra eskalacija retorike“, dodao je Dačić.

„Nisu hrvatski i bošnjački zvaničnici pisali literarne radove na slobodnu temu, pa da se priča o retorici. Ovde je reč o konkretnim postupcima i država je dužna da reaguije“, rekao je Dačić.

„Hrvatska kritikuje naš Zakon o ratnim zločinima, a pogledajte član 16 njihovog Krivičnog zakona da mogu da gone sve iz celog sveta“, naglašava Dačić.

On je rekao da su diplomate pozdravile odluku Beograda da se suzdrži od reakcija.

„Ali to nije dovoljno. Potrebno je da se spreče postupci i ono protiv čega mi reagujemo“, dodao je Dačić naglasivši da EU mora da se oglasi jer jedna njena država članica ugrožava određene vrednosti.

„Mi smo ozbiljna država i nama je stalo do mira i stabilnosti u regionu, ali smo zabrinuti jer se vodi jedna antisrpska politika. Mi ćemo zaćutati i ja ću ćutati, ali to će se nastaviti. Stanje u regionu je zabrinjavajuće, ali kao što neko započinje rat, mi smo započeli mir i zaćutaćemo“, zaključio je Dačić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.