U trendu

Prekršajne prijave protiv 11 javnih preduzeća

Upravni inspektorat Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave podneo je zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornih lica u 11 javnih preduzeća, jer nisu izradili Informator o radu ili sadržina informatora nije u skladu s propisima, saopštilo je danas to ministarstvo.

Informator o radu nije izradjen u javnim preduzećima Železnice Srbije, Srbijavode, Srbijagas, Zavod za udžbenike, Putevi Srbije, Nacionalni park Kopaonik, Park Palić, Infrastruktura železnice, Resavica, Park prirode Mokra gora i Elektroprivreda Srbije.

Zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka podneti su u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Upravni inspektorat Ministarstva podseća da je pojačao nadzor u primeni tog zakona u delu koji se odnosi na objavljivanje Informatora o radu na internet prezentacijama javnih preduzeća, kao i na obavezu javnih preduzeća da, kao organi javne vlasti, postupaju po zahtevima građana za slobodan pristup informacijama, a kao imaoci javnih ovlašćenja da sastavljaju i objavljuju informatore o radu.

Ministarstvo je ponovilo da je neophodno pojačati kapacitete unutar svih državnih organa kako bi se ispunila obaveza da dosledno primenjuju odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Cilj nije da se poveća broj prekršajnih prijava već da se obezbedi transparentnost rada javnih preduzeća, u skladu sa Zakonom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.