U trendu

Prelević o nestanku novinara: Vučić se uključio da ne bi bilo analogije s režimom do 2000. …

 Advokat Božo Prelević ocenio je danas da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić direktno uključio u slučaj nestanka novinara Stefana Cvetkovića iz Bele Crkve, u pokušaju da amortizuje štetu koja bi mogla nastupiti „jer je shvatio da bi se nesumnjivo povukle analogije sa režimom do 2000. godine“. 

Prelević je za agenciju Beta ocenio da se iz slučaja novinara Stefana Cvetkovića može izvesti nekoliko zaključaka. 

„Prvi je da je novinar apsolutno govorio istinu jer da nije, njemu se ovo ne bi desilo. Očigledno da je to povezano s nekim od postupaka gde je on iznosio neko svoje vidjenje, a verovatno je u medijskom smislu najinteresantnija istraga u slučaju ubistva Olivera Ivanovića“, kazao je Prelević. 

Po njegovim rečima, slučaj Stefana Cvetkovića je pokazao i da u Srbiji „postoje centri moći koji imaju neke svoje interese i preduzimaju stvari na svoju ruku“.

„Ne bih isključio mogućnost da je neko, obračunavajući se sa takvim novinarima – a to nije ni prvi ni poslednji novinar, mislio da je to način kako da ih disciplinuje“, kazao je Prelević.

On je ocenio i da „nešto nije u redu ako kažete da je novinar živ i zdrav, a ne pokažete ga javnosti“.

„Ako je on živ i zdrav, onda njegovo stanje, kako izgleda, nije za medije. Imam osećaj da se Vučić u to uključio jer je pametniji od ovih svojih i jer je shvatio gde to može da ode. Mislim da je shvatio da bi se tu neke analogije sa režimom do 2000. godine nesumnjivo povukle i da je pokušao da minimizira i amortizuje štetu koja je mogla nastupiti. Verujem da je to spaslo Cvetkovića težih nevolja, a možda i posledica“, kazao je advokat.

Komentarišući to što su političari a ne predstavnici tužilaštva obavestili javnost da je Cvetković nadjen tokom akcije policije i Bezbednosno-informativne agencije (BIA), Prelević je ocenio da je reč o „potpuno nezakonitom mešanju u rad tužilaštva“. 

„Političari su se uključili da bi rekli ‘nismo mi’, da bi se odbranili od javnosti koja se digla i rekla ‘istorija se ponavlja’. Zato su se oni uključili, tužioca niko ništa nije pitao“, kazao je Prelević agenciji Beta. 

Upitan kako je moguće da pojedini tabloidi objave detalje nalaza tokom poligrafskog ispitivanja Cvetkovića, Prelević je rekao da to nije čudno s obzirom na to da, kako je rekao, Nebojša Stefanović „nije ministar već potpredsednik Srpske napredne stranke“. 

„Postavljanjem loših pitanja na poligrafu, možete da dobijete kakve god hoćete rezultate. To igranje poligrafom nije ni prva ni poslednja stvar, igrate se institucijama i kad vam to treba da spasite i abolirate sebe. Vidite kako se i to pravo diskreciono koristi. Jako veliki broj okrivljenih tražio je to pravo za sebe, pokušavajući da na poligrafu nešto dokaže, a ne da ide 15 godina na sud, pa nikome to nije dozvoljeno“, kazao je Prelević. 

On je dodao da je „zanimljivo“ da u trenutku kada je Cvetković nestao, „provladini tabloidi apsolutno ništa ne pišu o tome“.

„Napravite paralelu sa Stambolićem i Ćuruvijom, i vidite da tu postoji potpuno ista matrica. Sve je potpuno jasno: sačekaćemo da vidimo da li novinar sme da kaže šta se u stvari desilo, ili će reći da su ga nepoznati ljudi oteli, držali zatočenog pa ga pustili na nepoznato mesto gde ga je čekala policija“, rekao je Prelević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)