U trendu

Premijeru Srbije stigao odgovor iz EU

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker odgovorio je na pismo koje mu je nedavno uputio premijer Srbije Aleksandar Vučić povodom situacije u regionu i antisrpske politike, pre svega u Hrvatskoj.

Junker je u odgovoru Vučiću rekao da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja i pomirenje osnovni principi koje moraju poštovati sve zemlje kandidati i potencijalni kandidati.

On je, kako javlja B92, naveo da dug put ka pomirenju naroda zahteva zajedničke iskrene napore svih strana i da na svim nivoima treba da se prepoznaju dela nepravde iz prošlosti bez predrasuda i da se pomire sa njima, zajedno tako pripremajući teren za zajedničku budućnost.

Junker je naveo da je Evropska komisija u okviru svojih nadležnosti uvek bila snažno posvećena obezbedjivanju poštovanja žrtva i sećanju na ratne zločine počinjene u Evropi.

Zakonodavstvo EU inkriminše zločine iz mržnje zasnovane na nacionalnom poreklu i javno podsticanje na nasilje ili mržnju uključujući javno odobravanje ili grubu trivijalizaciju genocida zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, naveo je Junker.

On je dodao da po tom zakonu zemlje članice EU imaju obavezu da se osiguraju da se kažnjavaju ti zločini, dok su zemlje kandidati za članstvo one od kojih se očekuje da se usklade sa tim zakonima.

Pismo Žan Klod Junkeru uputio je premijer Srbije početkom avgusta povodom situacije u regionu i antisrpske politike, pre svega u Hrvatskoj.

Vučić je početkom avgusta povodom situacije u regionu uputio pismo Žan Klodu Junkeru, visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini, komesaru Johanesu Hanu i predsedniku EP Martinu Šulcu.

On je u pismu evropskim zvaničnicima ukazao na neophodnost očuvanja mira i političke stabilnosti u regionu, kao i na „ogoljenu antisrpsku politiku“ koja se vodi, pre svega, u Hrvatskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.