U trendu

Preminuo Dušan Đoković

Dušan Djoković, osnivač i predsednik Akademije umetnosti u Beogradu i Fondacije „Milan Đoković“ preminuo je noćas u Beogradu u 73. godini, saopšteno je iz Akademije umetnosti.

Dušan Djoković je rodjen 1945. godine u Beogradu, u porodici Milana Djokovića, pisca, prevodioca, direktora Drame Narodnog pozorišta i upravnika JDP i Divne Djoković, prvakinje Drame Narodnog pozorišta.

Diplomirao je Filmsku i televizijsku organizaciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Afirmaciju je stekao kao urednik i menadžer u programima Radio Beograda. Bio je organizator filmske produkcije i producent mnogih igranih filmova.

Kao producent potpisao je osamnaest igranih filmova, od čega četiri koprodukciona, tri sa producentima iz SAD i jedan u koprodukciji sa MOSEKSPORT filmom.

Osnivač je prve privatne Akademije u Srbiji 1995. godine, koja je stasala u reprezentativnu ustanovu, u kojoj je vršio funkciju predsednika, a bio je i predsednik njenog Saveta.

Pored toga, bavio se neposredno produkcijom i promocijom mladih autora, koji su školovani u ovoj Akademiji.

Bio je nosilac velikog broja priznanja, izmedju ostalih, Ordena Svetog Save, Vukove nagrade, Zlatnog viteza, Zlatnog beočuga, Zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice i član Evropske filmske akademije.

Osnivač je „Fondacije Milan Djoković“, 2005. godine, koja radi na unapredjenju kulture, prosvete i nauke i pomaganju stvaralaštva studenata i postdiplomaca.

Datum sahrane i komemoracije Akademija će naknadno saopštiti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar