U trendu

Preminuo Nebojša Popov

Sociolog i jedan od najuglednijih intelektualaca i antiratnih aktivista Srbije i bivše Jugoslavije Nebojša Popov preminuo je u Zrenjaninu  u 77. godini, preneli su mediji.

Popov je rodjen 1939. godine u Zrenjaninu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1976.

Jedan je od osnivača Udruženja za jugoslovensku demokratsku inicijativu (UJDI) 1989, prve demokratske političke organizacije u Jugoslaviji. Bio je predsednik je Republikanskog kluba i član Glavnog odbora Gradjanskog saveza Srbije.

U naučnom radu istraživao je obnovu feminističkog pokreta u Srbiji i Jugoslaviji, sastavio je obimnu bibliografiju o feminizmu, uključivao se u ženske pokrete za samostalno organizovanje i rodnu ravnopravnost.

Glavni urednik lista Republika postao je 1990. Za urednički i autorski rad dobio je više uglednih nagrada, kao što su nagrada „Dušan Bogavac“ za etičnost i hrabrost, priznanje Centra za antiratnu akciju, čiji je takodje bio osnivač.

Dobio je i nagradu za novinarstvo medjunarodne organizacije novinara SEEMO i proglašen je Vitezom poziva.

Dobitnik je nagrade „Konstantin Obradović“ Beogradskog centar za ljudska prava za unapredjenje kulture ljudskih prava, kao i nagrade „Desimir Tošić“ za 2009. godinu za najuspešniju seriju tekstova objavljenih u štampanim i elektronskim medijima.

U penziju je otišao krajem 2003. godine

Objavio je knjige „Contra fatum: (slučaj grupe profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu: 1968-1988)“, „Sukobi: društveni sukobi – izazov sociologiji“, „Jugoslavija pod naponom promena: (dvanaest ogleda : 1968-1990)“, „Srpski populizam : Od marginale do dominantne pojave“, „Iskušavanja slobode : Srbija na prelazu vekova“, „Kako smo dospeli dovde“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.