U trendu

Preminuo novinar Dejan Anastasijević

Novinar i urednik Dejan Anastasijević (1962) preminuo je posle duge i teške bolesti, objavio je nedeljnik Vreme.

Datum i mesto komemoracije i sahrane naknadno će biti objavljeni.

„‘Vreme’ će Dejana zauvek pamtiti kao jednog od najvoljenijih ljudi u redakciji, ali i vrhunskog profesionalca svetskog ranga“, naveo je taj nedeljnik na svom sajtu.

Anastasijević je bio urednik redakcije BBC na srpskom jeziku, dugogodišnji novinar beogradskog Vremena i američkog magazina TIME, a radio je i kao dopisnik Tanjuga iz Brisela.

Radio je za više inostranih medijskih kuća, a na Radiju B92 uredjivao je kultnu emisiju „Oblačić u stripu“, objavio je list Danas.

Izveštavao je sa ratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i na Kosovu pa se samim tim „kvalifikovao“ da ga bivši ministar informisanja Aleksandar Vučić u „vladi narodnog jedinstva“ prozove u Skupštini Srbije uz opasku da se „takvi neće tolerisati“, podseća list.

U aprilu 1999. Anastasijević je bio prisiljen da se preseli u Beč sa porodicom jer su mu pretili i život mu je bio u opasnosti.

U Beograd se vratio u avgustu 2002, na vreme da pokriva pad Slobodana Miloševića i njegov odlazak u Tribunal za ratne zločine u Hagu.

Oktobra 2002, Dejan je bio prvi srpski novinar koji je svedočio protiv Miloševića.

U aprilu 2007. godine preživeo je pokušaj atentata. Tada je na simsu prozora njegovog stana eksplodirala bomba. Druga bomba, koja je takodje bila postavljena, nije eksplodirala.

Anastasijević je tada ocenio da „u poslednje vreme svojim tekstovima nije direktno išao na neku ličnost“, već da je bio meta zbog svog celokupnog stava i rada.

„Ovo je napad na profesiju i sve ljude koji slično misle“, ocenio je tada Anastasijević i dodao da policija „nije ovo shvatila kao rutinsku stvar, već je celokupnim ponašanjem pokazala da ovo doživljava kao slučaj od najvišeg prioriteta“.

Nekoliko godina posle pokušaja atentata, 2010. godine, za Blic je izjavio da je nakon njegovih tekstova o ratnim zločinima i činjenice da je bio svedok pred Tribunalom u Hagu, sumnjao da su iza napada na njega stajali Vojsilav Šešelj i Jovica Stanišić.

Anastasijević se i 2018. godine osvrnuo na taj pokušaj ubistva. Tada je rekao: „Bio sam besan danima, možda i duže od toga. A sad nisam besan, ali jesam ljut i razočaran u svoju državu zato što za deset godina i tri vlade koje su prošle, tri vlasti, taj slučaj nije rešen“.

I tada je tvrdio da nema dilemu da je to bio pokušaj ubistva a ne zastrašivanje jer su mu, kako je tvrdio, tako rekli policijski tehničari koji su radili uvidjaj.

„Čerčil je svojevremeno rekao da je novinarstvo najbolji posao na svetu ako ga čovek napusti na vreme. U mom slučaju ja očigledno nisam iskoristio tu priliku, i na kraju krajeva, to je jedino ono što umem da koliko-toliko dobro radim. U svim drugim stvarima u kojima sam se okušao, a okušao sam se u mnogim poslovima u mladosti, svuda je ispadala neka katastrofa. Ovo mi nekako ide i sad nemam izbora“, ispričao je prošle godine Anastasijević.

Kao novinar pokrivao je sve konflikte sa područja bivše Jugoslavije.

Bio je poznat po svojim tekstovima o bezbednosnim snagama Srbije, kao i o člancima o ratnim zločinima, u poslednje vreme posebno o slučaju „Škorpiona“ i braće Bitići.

Njegovi izveštaji iz 1998. godine o okrutnosti nad etničkim Albancima na Kosovu doveli su ga do kriminalne optužbe Miloševićevog režima za „širenje dezinformacija i pomaganje teroristima“.

Anastasijević je bio urednik knjige o srpskoj opoziciji „Out of Time“ (IWPR, London, 2000), koja je bila burno pozdravljena.

Dejan Anastasijević rodjen je u Beogradu 1962. godine. Za analitički i hrabar pristup novinarstvu, Anastasijević je dobio više novinarskih nagrada, uključujući nagradu NUNS-a, „Dušan Bogavac“ i „Staša Marinković“, kao i 2008. nagradu holandskog Oxfama Novib/PEN za zalaganje za ljudska prava i slobodu izražavanja.

(Beta)

2 komentara
  1. Anonimni

    OTROVNI „TITOVČIĆ“ — >>> Njegovi izveštaji iz 1998. godine o okrutnosti nad etničkim Albancima na Kosovu ( I METOHIJI ) #### —- >>>> doveli su ga do kriminalne optužbe Miloševićevog režima za „širenje dezinformacija i pomaganje teroristima“. ##################### OTROVNI „TITOVČIĆ“ – ##### dobio više novinarskih nagrada, uključujući nagradu NUNS-a, „Dušan Bogavac“ i „Staša Marinković“, kao i 2008. nagradu holandskog Oxfama Novib/PEN — >>> za zalaganje za ljudska prava i slobodu izražavanja. ############# OTROVNI „TITOVČIĆ“

  2. Anonimni

    Njegovi izveštaji iz 1998. godine o okrutnosti nad etničkim Albancima na Kosovu doveli su ga do kriminalne optužbe Miloševićevog režima za „širenje dezinformacija i pomaganje teroristima“.

Napišite komentar