najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Preševo: Novi problem za izbeglice – hladne noći i jutra

U Preševu je jutros do 10 sati registrovano 180 izbeglica, broj onih koji stižu je na uobičajnom nivou, a probleme je počelo da pravi hladno vreme, javlja dopisnik Tanjuga.

Svi oni, kao i njih 970 koji su registrovani, dobilo je pomoć Crvenog krsta, rekao je portparol Komesarijata za izbeglice i migracije Ivan Mišković. On je naveo i da se u Prešvu i obližnjem Miratovcu, što se tiče dolaska novih ljudi, “ne dešava ništa dramatično i da je jutros do 10 sati registrovano 180 osoba”.

Prema njegovim rečima, predstavnici Crvenog krsta i Komesarijata za izbeglice i migracije kao i Ministarstva unutrašnjih poslova i UNHCR su angažovani na pružnjau pomoći svima koji stignu do Prihvatnog centra.

Pre dva dana, po podacima Komesarijata za izbeglice i migracije u Preševu je bilo registrovano 1.040 izbeglica iz Sirije, Iraka i Avganistana.

Svima njima, a među kojima su i žene sa malom decom, probleme su počele da prave niske temperature tokom noći i ranih jutarnjih sati.

Zbog toga mnogobrojne porodice pokušavaju da zbrinu decu i u šatorima koje su postavili u blizini Prihvatnog centra, dok su neki i na trotoarima čekali da dođu na red za registraciju.

Pomoć im je stigla i od trojice Albanaca iz Švajcarske koji su, kako su rekli, poreklom iz Gostivara, a odlučili su se da pomognu izbeglicama u Preševu i Makedoniji.

Oni su zatvorili svoje automehaničarske radnje u Švajcarskoj i zajedno sa organizacijama koje deluju u Preševu kupili namirnice.

Jedan od njih, Ujkan Idrizi kaže da su se na to odlučili jer svim tim ljudima treba pomoći. On kaže i da političari celog regiona i Evrope treba hitno da reaguju i da ujedinjeni rešavaju ovaj problem i da bi i zato pomoć trebalo da se usmeri ka Srbiji.

Idrizi je rekao da je sa svojim prijateljima dan ranije bio u Đevđeliji, u pograničnom pojasu sa Grčkom, gde se izbeglice manje zadržavaju.

“Ovde ima potrebe za mnogo stvari, naročito za hranom, odećom… Jako je strašno samo kada se dođe i vide svi ovi ljudi… tada shvatiš kakvo je stanje i koliko im je potrebna pomoć”, rekao je Idrizi.

Izbeglicama su sinoć deljeni lanč paketi, ćebad i sredstva za higijenu, a pošto je pomoć podeljena, trojica Gostivaraca obećali su da će se vratiti za desetak dana.

U Preševu je 8. jula otvoren Centar za privremeni prihvat i smeštaj migranata i azilanata u kome se oni registruju. Njima je obezbeđena odgovarajuća administrativna podrška za dobijanje dokumenata kao i zdravstvena pomoć, mesto za odmor i hrana. Zbog povećanog priliva ljudi, žena i dece aktivsti Crvenog krsta počeli su da rade u tri smene, odnosno 24 sata dnevno kako bi se svima pomoglo.

I u Miratovcu, mestu uz makedonosku granicu, udaljenom oko sedam kilometara od Preševa, otvoren je privremeni kamp sa šatorima u kome migranti dobijaju prvu pomoć. Nakon predaha, oni se u grupama od po dvadesetak upućuju u centar zaseoka Miratovac, odakle ih autobusi UNHCR-a prevoze do Preševa. U tome im veliku pomoć pružaju i aktivisti lokalne Kancelarija za mlade koji na terenu imaju petnaestak volontera.

U Preševu su od 21. juna na pružanju pomoći izbeglicama angažovani i lekari iz niške Vojne bolnice, a mnogo posla imaju i lekari Doma zdravlja u Preševu. Lekarske ekipe angažovane su i iz zdravstvenih ustanova iz Niša, Leskovca, Prokuplja, kao i iz Kosovske Mitrovice, a izbeglice sa ozbiljnijim problemima se upućuju u Zdravstveni centar u Vranju.

Krajnji cilj izbeglica su Nemačka i skandinavske države do kojih stižu preko Mađarske.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike