U trendu

Prestaje da postoji beogradski Zavod za informatiku i statistiku

Odbornici Skupštine grada usvojili su danas odluku koja se odnosi na preraspodelu nadležnosti izmedju gradskih službi, čime je ukinut Zavod za informatiku i statistiku.

Odlučeno je i da JKP Infostan ubuduće bude „Infostan tehnologije“, jer će to preduzeće sada obavljati i delatnosti u oblasti informacionih tehnologija i telekomunikacija.

Razlog za to je ukidanje Zavoda za informatiku i statistiku, koji je izmedju ostalog, obavljao i poslove informacionih tehnologija i telekomunikacija za potrebe organa grada i gradskih opština.

Odbornici su usvojili i izmenu i dopunu Odluke o Gradskoj upravi, na osnovu koje se prerasporedjuju nadležnosti izmedju pojedinih sekretarijata, kako bi se postigla veća efikasnost, dok su slične nadležnosti objedinjene.

Tako poslovi iz nadležnosti Zavoda sa informatiku i statistiku, koji se odnose na informacioni sistem SAP ERP i ostale finansijske informacione sisteme, prelaze u nadležnost Sekretarijata za finansije.

Najviše izmena odnosi se na rad Sekretarijata za finansije, jer je promenjen niz zakona. Na osnovu promenjenog Zakona o turizmu, Sekretarijatu za privredu je data nadležnost da može bliže da uredi tehničke i druge uslove u ugostiteljskom objektu koji se nalazi u stambenoj zgradi.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine proveravaće ispunjenost uslova uredjenja ugostiteljskog objekta, koji se odnose na odvodjenje dima, pare i neprijatnih mirisa.

Usvojene su i izmene odluke o utvrdjivanju doprinosa za uredjivanje gradjevinskog zemljišta, jer, kako je rečeno na sednici, tokom primene Zakona o planiranju i izgradnji uočeno je da pojedini članovi u postojećoj Odluci nisu jasno definisani ili precizirani, pa je Direkcija za gradjevinsko zemljište i izgradnju Beograda predložila izmenu.

Prema rečima Gordane Lukić iz te direkcije, pojedinci i preduzeća mogu da zaključe ugovor o finansiranju radova na izgradnji nedostajuće komunalne infrastrukture, neophodne za funkcionisanje objekta za koji se izdaje gradjevinska dozvola.

Sednica Skupštine grada završena je danas posle nešto više od dva sata rada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.