U trendu

Prestati sa relativizacijom genocida u Srebrenici

Institut za evropske poslove (IEP) iz Beograda apelovao je danas na nadležne organe Srbije da prestanu sa relativizacijom genocida u Srebrenici, poštuju odluke medjunarodno pravnih subjekata i prestanu da koriste taj zločin za dnevnopolitičke svrhe.

Kako se navodi u saopštenju, IEP je apel uputio i medijima da bez lažne „patriotske uzdržanosti“ objektivno informišu gradjane o tome kako je u Srebrenici za samo nekoliko dana ubijeno više od 8.000 muškaraca bošnjačke nacionalnosti.

„IEP poziva Vladu i Narodnu Skupštinu Srbije da na odgovarajući način poštuju usvojenu deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, donetu 31. marta 2010. godine“, navodi se u saopštenju.

IEP podseća da je genocid u Srebrenici potvrdjen ne samo u presudi BiH protiv Savezne Republike Jugoslavije, već i da je Medjunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju u Hagu u dve presude potvrdio genocid u Srebrenici.

„Radovan Karadžić je prvostepeno osudjen na 40 godina zatvora, a Radisav Krstić na 46. Ratko Mladić takodje je osudjen za genocid“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar