U trendu

Preživeli mučenje, glad, iscrpljenost: Mali nojevi sada uživaju u ZOO vrtu u Jagodini

Jato od 14 mladunčadi afričkih nojeva, koji su tri meseca proveli u karantinu ZOO vrta u Jagodini, posto su oduzeti jednom državljanu Nemačke, na graničnom prelazu Gradina, sa Bugraskom, danas su pušteni u otvoren prostor, zdravi i u kondiciji, izjavio je veterinar ZOO Vladimir Jovanović.

„Preživeli su mučeništvo, do ZOO vrta, ali i veoma rizičan period, slično kao ćurke u fazi bobanja i sada su dobro. Prija im ovo sunce na otvorenom prostoru, zbog vitamina „D“ a imaju i peska za kljucanje, objasnio je Jovanović.

„Kada su imali tri meseca, njih je jedan je Nemac švercovao „bez papira“ za Nemačku u automobilu „opel – karavan“, podsetio je Jovanović.

„Mene je pozvao kolega sa fakuleteta i pitao dali možemo da ih primimo a bilo je 18 mladunčadi, i ja sam sa ekipom ZOO vrta i našim vozilom otišao na granicu da ih peruzmem, nažalost četvoro malih nojeva nas nisu dočekali živi na granici“, rekao je Jovanović.

„Dovezli smo ih u ZOO u Jagodini, bili su gladni, žedni, iscrpljeni“, dodao je Jovanović.

Nemac se odrekao nojeva u korist države Srbije, jer, posle, kada ga je otkrila naša granična policija, nije mogao da nastavi put dalje bez papira za uvoz životinja, dodao je Jovanović.

Zbog dobrog gospodarenja, brige i odnosa prema životinjama, i uslovima koje ima, ZOO u Jagodini je određen za karantin životinja.

Mali nojevi do sada su provodila dane u prostoriji na tempretauri od 20 stepeni, „to je temperatura pod kojom se oni mogu normalno razvijati“, istakao je Jovnović.

On je podsetio da su nojići stari tri meseca „u veoma rizičnom periodu, slično kao ćurke u fazi bobanja, posle toga, nakon šest meseci starosti, koliko sada imaju, postaju imuni i njihov životni vek ide normalno. Do šest meseci su rizična grupa za čuvanje“.

Jovanović je podsetio da ova vrsta nojeva za šest meseci može da dostigne težinu od 50 kilograma a za godinu dana od čak 130 kilograma.

„Mi sada u ZOO vrtu u Jagodini imamo tri noja, ovih novih 14 jeset veliki broj ptica, ali ćemo ih, razmeniti sa nekim od ZOO vrtova u zemlji i u toj razmeni pribaviti neke životinje koje mi sada nemamo“, zaključio je Jovanović.

Mali nojići, a među njima je i jedno potpuno crno, su veoma živahni, nisu plašljivi i i dalje su pod stalnom kontrolom osoblja ZOO vrta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar