U trendu

Priča koja je potresla Srbiju: Mama, oni mi kažu da sam cigansko dete, šta to znači?

Priča popularne pevačice protutnjala je Fejsbukom i pokazala da u Srbiji, uprkos lošim vestima u crnoj hronici, ipak ima mesta za sve. Pevačica Ida Prester je zbog nedavnog događaja, kada su vršnjaci pretukli maloletnog Roma koji je nosio srpsku zastavu, podelila sa svojim pratiocima još jednu priču koja svedoči o teškom položaju Romske populacije.

Post prenosimo u celosti:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1606628166065610&set=a.129398373788604.18993.100001553266222&type=3&theater

– Goca nam već četiri godine povremeno pomaže sa čišćenjem stana. Ona je najpedantnija osoba koju znamo, nenametljiva ali direktna, draga i pametna. Toliko nam se dopala i toliko imamo poverenja u nju da smo je angažovali i kao dadilju dok smo na poslu. S Riom je fantastična, jako ga voli, stalno sa njim priča, guguče i mazi ga. Beba uživa sa njom. I sasvim nebitno inače ali bitno za nastavak – Goca je Romkinja. Iako je jako mlada, ona je samohrana majka sedmogodišnjem Aci. Strašno se trudi oko njega, vodi ga na razne treninge, akcije, kod logopeda…trči da sve postigne. Posle jeseni Aca je krenuo u školu i krenula je frka. Dolazio je iz škole snužden, prestao je da jede, budio se noću plačući.

– Mama, oni mi kažu da sam cigansko dete, šta to znači? Ja sam stalno sam, samo viču na mene i niko neće da se druži sa mnom – pitao je Gocu, koja je otišla u školu na sastanak sa učiteljicom i direktorkom da vide kako da se Aca lakše integriše. Ali kada je došla na sastanak, desila se filmska scena. Direktorka joj je u lice rekla da ona nije za to da se romska deca upisuju u njenu školu jer puno roditelja koji doniraju finansijska sredstva školi na to ne gledaju blagonaklono. Drugim rečima – upisala ga je jer mora po zakonu, ali nije dobrodošao – piše Ida i nastavlja dalje priču o malom Aci.

– Goca nije odustala. Prebacila je Acu u drugu školu u drugi deo grada. Ima 45 minuta do škole, ali ide svaki dan, sa užinom koju mu je mama spremila u rancu. Juče je bio poslednji dan škole. Ima sve petice, osim četvorke iz matematike. Bravo Goco, bravo Aco! A direktorka škole u Borči izgubula je priliku da se ponosi jednim malim vrednim dečakom – kaže Ida u svom postu koji je vrlo brzo prikupio preko sedam hiljada lajkova i na stotine šerova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.