U trendu

Prihvatanje pritvorenika iz Gvantanama nije ugrozilo interese Srbije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija odlukom da prihvati dvoje pritvorenika iz američkog zatvora Gvantanamo nije ugrozila državne interese i nacionalnu bezbednost, dok je otvorila vrata za razvoj partnerskih odnosa sa SAD.

Dačić je rekao je da je odluka o preuzimanju dvojice pritvorenika iz Gvantanama veoma važan signal za razvoj bilateralnih odnosa sa SAD, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Srbija ničim nije ugrozila svoje državne interese niti nacionalnu bezbednost, a time je otvorila vrata za razvoj naših partnerskih odnosa sa SAD. Resetovanje naših odnosa sa SAD je u našem nacionalnom interesu, tražeći, uz razlike koje medju nama postoje, zajedničke imenitelje za budućnost“, navodi se u saopštenju.

Dačić je rekao da se Srbija time pridružila grupi od 17 zemalja u Evropi koje su to učinile, medju kojima su Velika Britanija, Francuska, Albanija, Kazahstan, Slovačka, Gruzija, Španija, Nemačka, Belgija, Italija, Švajcarska, Irska, Portugalija, Mađarska, Bugarska, Letonija i Estonija.

On je rekao da su napadi opozicionih stranaka na Vladu zbog tog postupka deo „svakodnevnog političkog folklora“ i da zaboravljaju da je „vlada Demokratske stranke Srbije dala ovlašćenje Borisu Tadiću da potpiše sa Kondolizom Rajs jednostrani sporazum o imunitetima oružanih snaga SAD, koji se ne odnosi na srpsku vojsku“.

Povezane vesti:

SAD zahvalne Srbiji na prihvatu zatvorenika iz Gvatanama

Dva pritvorenika iz Gvantanama prebačena u Srbiju

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.