U trendu

Prijateljstvo Srbije i Kine kao Kineski zid

Dugo očekivana poseta kineskog predsednika Si Djinpinga otvoriće novo poglavlje u tradicionalnom prijateljstvu Srbije i Kine i ponuditi šansu za dalju ekonomsku saradnju, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u intervjuu kineskoj agenciji Sinhua.

Uoči poste predsednika Kine, Nikolić je naglasio duboko decenijsko prijateljstvo dve zemlje, rekavši da su prijateljski odnosi važni za obe zemlje i njhove narode. „Na trajno prijateljstvo ne mogu uticati promene predsednika ili premijera“, dodao je.

Nikolić je rekao da otkako je izabran za predsednika 2012. obraća veliku pažnju na odnose sa Kinom i da ima velika očekivanja od predstojeće posete predsednika Si Djinpinga koja će, kako veruje, ojačati i podstaći sveobuhvatni razvoj bilateralnih odnosa.

Nikolić je podsetio da su Srbija i Kina potpisale deklaraciju o strateškom partnerstvu 2009. i da se tokom posete Si Djinpinga očekuje dalje jačanje ekonomskih i političkih veza.

Prema rečima Nikolića, sveobuhvatni razvoj bilateralnih odnosa, kao i politička i ekonomska saradnja proteklih godina, pomogli su Srbiji da poveća svoj medjunarodni značaj. „Srbija i Kina medjusobno se podržavaju u pitanjima koja se odnose na njihove najvažnije interese“, dodao je.

On je podsetio da pomoću kineskih kredita dve države saradjuju na mnogim infrastrukturnim projektima, uključujući autoputeve, mostove i termoelektrane.

Srbija daje značajne subvencije investitorima i ima ugovore o slobodnoj trgovini sa zemljama širom sveta, rekao je Nikolić. Prema njegovim rečima, to je za kineske investitore razlog da „ovde podižu svoje fabrike i da zajedničke proizvode prodajemo na medjunarodnom tržištu“.

Nikolić je rekao da kineski investitori treba da razmotre mogućnost ulaganja u industriju i prehrambeni sektor u Srbiji, jer su to brzorastući sektori i izrazio nadu da bi dve države mogle da ojačaju saradnju u nauci, tehnologiji, kulturi.

On je rekao i da se Srbija uklapa u strategiju „jedan pojas jedan put“ i mehanizam saradnje 16 plus jedan i da može da ima aktivnu ulogu u tome.

„Mi smo na trasi…. ali će naši bilateralni odnosi ići i šire od toga. Srbija može biti partner Kine u čitavom regionu“, dodao je predsednik Srbije.

On je kazao i da je srećan zbog razvoja bilateralne sardnje. „Prijateljstvo se ne može meriti novcem već vremenom i istorijom. Naše prijateljstvo je jako kao Kineski zid“, kazao je Nikolić za agenciju Sinhua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.