U trendu

Prijava Ištvana Kaića protiv Dejana Ilića jer je podržao stavove Rakić Vodinelić

Publicista Ištvan Kaić podneo je danas Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv autora Dejana Ilića i urednica sajta „Peščanik“ Svetlane Lukić i Svetlane Vuković zbog navodnog pozivanja na nasilnu promenu ustavnog uređenja i najavio novu krivičnu prijavu protiv reditelja Kokana Mladenovića.

Kako je naveo u saopštenju, publicista je krivičnu prijavu podneo protiv autora Dejana Ilića zbog teksta „Ubijte glasnika“ objavljenog 16. septembra na sajtu „Peščanika“.

„Autor u prvoj rečenici teksta obaveštava javnost o sledećoj stvari: U svemu se slažem sa pravnicom Vesnom Rakić-Vodinelić (u daljem tekstu autorka), koja se isto tako slaže sa rediteljem Kokanom Mladenovićem, da način vladanja koji je prigrlila stranka na vlasti sa svojim predsednikom na čelu, po svemu što može da se vidi, nužno vodi ka nasilju kao jedinom sredstvu da se razreše političke i socijalne tenzije u Srbiji“, naveo je Kaić. 

„U sledećoj rečenici autor dodaje da politički sasvim odobrava ono što je napisala Vesna Rakić Vodinelić, po dobro poznatom medijsko manipulativnom modelu (‘i ja sam Vesna Rakić Vodinelić’, ‘i ja sam BIRN’ i sl.), kaskadno, baš kao što je autorka to tvrdila u svom tekstu pod nazivom Država (to sam ja!) protiv Kokana Mladenovića u vezi teksta-intervjua srpskog reditelja Kokana Mladenovića pod nazivom Ovoliko zlo mora biti ugušeno u krvi, ’90-te su došle na naplatu“, naveo je publicista u saopštenju.

Kaić je apelovao i na Više javno tužilaštvo da hitno pokrene postupak protiv Mladenovića i na taj način „amortizuje situaciju u javnosti koja je izazvana, slučajno ili namerno, krivičnom prijavom zbog dela o kojem u Mladenovićevom intervjuu nema ni govora“. 

„Jer ću u protivnom ja biti taj koji će je podneti“, naveo je Kaić.

Više javno tužilaštvo odbacilo je juče krivičnu prijavu koju je protiv reditelja Kokana Mladenovića, zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, podneo predsednik Nezavisnog sindikata kulture Zoran Đuričić.

Đuričić je tužio Mladenovića zbog intervjua koji je u julu objavljen pod naslovom „Ovoliko zlo mora biti ugušeno u krvi, devedesete su došle na naplatu“, a koji je na konferenciji za novinare komentarisao i premijer Aleksandar Vučić, istakavši da je sramota da radnici iz kulture koriste takve reči.

Publicista Ištvan Kaić podneo je 15. septembra Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu i protiv profesorke prava Vesne Rakić Vodinelić zbog teksta u kojem je podržala stavove koje je izneo pozorišni reditelj Kokan Mladenović u julu u intervjuu „Ovoliko zlo mora biti ugušeno u krvi, devedesete su došle na naplatu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.