U trendu

Prijava protiv TV Pink

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podnelo je Regulatornom telu za elektronske medije prijavu protiv TV Pink zbog kršenja Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga koje se tiču prava na privatnost.

Objavljivanjem zdravstvenog kartona A.K. u emisiji „Rušenje Vučića – poslednji čin“, grubo je povredjeno pravo na privatnost garantovano Ustavom i zakonima, navodi se u saopštenju.

TV Pink je objavljivanjem podataka o zdravstvenom stanju A.K. prekršila i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i Zakon o pravima pacijenata, dodaje se.

„Objavljivanje ličnih podataka u javnosti regulisano je i Krivičnim zakonikom. Član 146 tog zakona predvidja da će se službeno lice koje podatke o ličnosti koji se prikupljaju, obradjuju i koriste na osnovu tog zakona ukoliko saopšti drugom ili upotrebi u svrhu za koju nisu namenjeni, kazniti zatvorom do tri godine. NUNS očekuje da će REM preduzeti zakonom predvidjene mere i kazniti TV Pink u skladu sa svojim ovlašćenjima“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike