U trendu

Prijem Kosova u UNESKO bio bi štetan potez

Srbija će učiniti sve što može da članicama UNESKO stavi do znanja da bi prijem Kosova u tu organizaciju bio štetan potez, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

„Osnovna namera predlagača takve inicijative je da srpska kulturna baština postane kosovska“, rekao je Dačić u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanja poslanika.

On je dodao da se na jesen očekuje sednica izvršnog saveta UNESKO, ali da pre toga mišljenje o incijativi treba da daju Ujedinjene nacije, zbog čega je pisao generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

Ministar je pozvao Srpsku akademiju nauka i umetnosti (SANU) i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da učestvuju u „diplomatskoj borbi“ za srpsku kulturnu baštinu na Kosovu.

Prema njegovim rečima, ponašanje albanske strane u pregovorima u Briselu potvrđuje da Priština ima potrebu da zbog unutrašnjih političkih razloga opstruira Briselski sporazum i njegovo sprovođenje.

„Najznačniji deo sporazuma koji nije implementiran je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO)“, kazao je Dačić, dodajući da se vladajuće albanske partije ne slažu oko formiranja Specijalnog suda za zločine OVK, što se odražava na razgovore u Briselu, a od toga zavisi napredak Srbije u evropskim integracijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.