U trendu

Prijem Kosova u Unesko neprihvatljiv za Srbiju

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas, u pismu svim članicama Uneska, da je zahtev Kosova da postane članica te organizacije neutemeljen sa stanovišta međunarodnog prava i da je zbog toga, kao i sa političkog i moralnog aspekta, za Srbiju apsolutno neprihvatljiv.

Vučić je u pismu podsetio na pravno obavezujuću Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244 i druge dokumente koji navode na zaključak da je pitanje Kosova i Metohije i dalje na dnevnom redu Saveta bezbednosti, što potvrđuju redovne sednice na tu temu, kao i to što na Kosovu i dalje deluje privremena administracija UN, na čelu sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN.

„Budući da se Kosovo ne može smatrati državom kao subjektom međunarodnog prava, evidentno je da nisu ispunjeni elementarni uslovi za razmatranje bilo kog pitanja u vezi sa prijemom Kosova u punopravno članstvo Uneska. To je de fakto priznala i sama Priština pokušavajući da izdejstvuje dostavljanje zahteva Unesku posredstvom UNMIK, što je od te Misije UN odbijeno, s obzirom na njeno dosledno poštovanje rezolucije SB UN 1244“, naveo je Vučić.

On je dodao da Unesko, kao specijalizovana agencija UN, ima obavezu da se pridržava međunarodnog prava, posebno rezolucija Saveta bezbednosti UN pa bi razmatranje zahteva za prijem Kosova u Unesko predstavljalo grubo kršenje pravnih pravila nastalih pod okriljem UN radi očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti i bilo bi u suprotnosti sa članom 25. Povelje UN, u kome se navodi da su „članovi UN saglasni da prihvate i izvršavaju odluke SB u saglasnosti sa ovom Poveljom“.

„Time bi se stvorio opasan presedan“ naveo je Vučić.    

Premijer Srbije je ukazao da je Vlada na čijem je čelu u punoj meri posvećena dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom EU i da su, neretko, sporazumi postizani samo zahvaljujući dobroj volji srpske strane, iako su ti politički potezi nailazili na veoma negativne reakcije javnosti u Srbiji.Vučić je ocenio da Priština nema ni moralno pravo da traži članstvo u Unesko, jer je svojim činjenjem u prethodnom periodu nedvosmisleno demonstrirala da nema ni sposobnost ni volju da ispuni obaveze koje proizilaze iz članstva u toj organizaciji.

„Sa ciljevima Uneska nesumnjivo su nespojivi namerno, sistematsko, vandalsko uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika svojih sugrađana, koji datiraju još iz XI veka. Od završetka sukoba 1999. i raspoređivanja međunarodnih snaga, u miru, ukupno 141 srpski pravoslavni hrišćanski objekat potpuno je uništen ili značajno oštećen, a sam Unesko je četiri bisera svetske baštine: manastir Dečane, Pećku patrijaršiju, Gračanicu i Crkvu bogorodice Ljeviške stavio na Listu svetske baštine u opasnosti. Na mnogim uništenim objektima još se mogu videti parole tzv. Oslobodilačke vojske Kosova i pretnje Srbima, a u novije vreme i grafiti u slavu organizacije Islamske države, čiji su metodi rušenja kulturnih i verskih objekata, nažalost, odavno na delu na prostoru Kosova i Metohije“, naveo je Vučić.

On je podsetio da se iz Prištine ne mogu čuti reči osude takvih „sramnih zločina nedostojnih 21. veka“, niti da ima spremnosti da se počinioci pronađu i kazne.

Izvršni savet Uneska sutra će u Parizu odlučiti da li će u dnevni red uvrstiti i predlog preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije.U samom sastavu Izvršnog saveta  ima 58 članica, a njih 32 su priznale Kosovo, pa se logično može smatrati da će glasati u prilog ovom zahtevu“, rekao je za medije ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar