U trendu

Prijem Kosova u Unesko zavisi od članica

Predstavnica generalnog sekretara UN Simona-Marela Mikulesku kazala je danas da će odluka o prijemu Kosova u Organizaciju UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) zavisiti od članica, ali da se nada da neće doći do teške situacije.

„Dobro znate da UN na Kosovu (Unmik) radi u okviru mandata koje mu je poveren kroz Rezoluciju 1244. Mi smo ovde da pružimo podršku. Nadam se da nećemo imati tešku situaciju“, kazala je na otvaranju izložbe povodom 70 godina UN Mikulesku.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da je Unmik ranije rekao da prijem Kosova u Unesko nije u njihovoj nadležnosti, ali da je ovde reč o korišćenju drugih procedura, odnosno da je razgovarano na predlog Albanije i da zbog toga Srbija iznosi kritike na formalno-pravne okvire.

„Ovde nije reč o tome da sa druge strane imamo Kosovo, kakvo Kosovo, ovde je reč o zemljama koje ga podržavaju“, kazao je Dačić i dodao da žali zbog toga što Srbija ne može da se dogovori sa zapadnim partnerima da se „ovakve stvari“, ne rade pre dogovora sa Srbijom.

Upitan da li sada postoje šanse da Kosovo bude priomljeno i u UN, Dačić je kazao da o tome odlučuje Savet bezbednosti UN i da Kosovo u toj organizaciji neće dobiti svoje mesto „dok god prijatelji Srbije kažu da je to neprincipijelno i da predstavlja kršenje međunarodnog prava“.

On je ocenio i da i kada bi na Generalnoj konferenciji snage bile raspoređene kao juče (27 za prijem, 14 protiv, 14 uzdržano), Kosovo ne bi moglo da postane članica Uneska. 

Izvršni savet Uneska usvojio je juče u Parizu preporuku za prijem Kosova u članstvo te organizacije.

Zahtev za prijem Kosova u Unesko formalno je podnela Albanija, a podržalo ga je 45 zemalja. 

Konačnu odluku o prijemu Kosova u članstvo Uneska donosi Generalna konferencija Uneska koja zaseda od 3. do 18. novembra.

Generalnu konferenciju čine predstavnici 195 zemalja članica. Svaka zemlja članica ima jedan glas, a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.