najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Princ Čarls se prisutnima u parlamentu obratio na srpskom

Princ od Velsa poručio je večeras u Narodnoj skupštini Srbije da je u zemljama regiona ostvaren izuzetan napredak i da su se posle strašnih događaja u prošlosti vratili stabilnost i mir.

On je istakao da se nigde kao na Balkanu ne oseća težina istorije,da zemlje regiona ne treba da je ignorišu, ali da ne smeju da postanu njeni zarobljenici, već da treba raditi na pomirenju.

„Velika Britanija je sa vama dok gradite budućnost. Zajedno možemo da napravimo tu budućnost“, pručio je on.

Britanski princ se na početku govora okupljenima obratio na srpskom jeziku, što su oni pozdravili aplauzom, kao i ceo govor.

Posle govora su intonirane himne dve zemlje. Ovo je njegovo jedino javno obraćanje tokom posete regionu.

U Narodnoj skupštini u toku je prijem u čast princa od Velsa i vojvotkinje od Kornvola.

Prinčevski par je ispred Skupštine dočekala predsednica parlamenta Maja Gojković, koja je potom sa njima imala i kratak razgovor  u salonu princa Pavla.

Na ulasku u parlament princ od Velsa je nazdravio uz rakiju, uz zvuke gajdi.

Orkestar na prijemu svima pesme čuvene pritanske grupe „Bitlsi“, kao i srpske pesme poput „Tamo daleko“ iz Prvog svetskog rata…

Očekuje se javno obraćanje princa Čarsla koje će biti i jedino tokom posete regionu, a govor će trajati sedam minuta.

Među 200 zvanica i to iz svih oblasti života su ministri Vlade Srbije, predstavnici parlamentarnih stranaka, diplomatskog kora, crkvi, kulturnog i javnog života – šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, misniatr spoljnih poslova Ivica Dačić, Nebojša Bradić, Goran Bregović, Gordan Kičić, Vladeta Janković, Rodoljub Šabić, Toplica Spasojević, Cile Marinković, muftija Jusufspahić……

U čast prinčevskog para priređena je izložba portreta i fotografija žena iz Velike Britanije, koje su učestvovale u Prvom svetskom ratu i bile angažovane u Kraljevini Srbiji i na Solunskom frontu.

Učešćem na prijemu prinčevski završava posetu Srbiji.

Oni su u okviru posete regionu već boravili u Hrvatskoj, a do 19. marta će posetiti i Kosovo i Crnu Goru.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike