Priština bez prava glasa u Svetskoj carinskoj organizaciji

Na današnjem zasedanju Svetske carinske organizacije po pitanju pristupanja tzv. „Kosova“ ovoj organizaciji, „Kosovu“ je oduzeto pravo glasa, i pitanje njihovog prijema u Svetsku carinsku organizaciju ostalo je suspendovano do daljnjeg, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Vanredna sednica Saveta zakazana je za kraj godine a do tada važi odluka iz 2012. da je prijem „Kosova“ u SCO preuranjen.

U međuvremenu, predloženo je formiranje radne grupe koja će da razmotri slučaj „Kosova“ i predloži rešenje za budući status Savetu, navodi se u saopštenju.

MSP, Kancelarija za KiM i Uprava carine zajednički su radili na osporavanju nelegitimnog pokušaja primanja tzv. „Kosova“ u Svetsku carinsku organizaciju.

Belgija, kao depozitar konvencije, i Sekretarijat SCO, su naime suprotno odluci Saveta SCO iz 2012. da je „prijem Kosova preuranjen do daljnjeg“, pokušali da prime tzv. „Kosovo“ u ovu instituciju i stave raspravu na dnevni red što je naišlo na protest Srbije i još dvadesetak zemalja, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike