U trendu

Priština krije podatke o ubistvu Ivanovića

Beograd nije dobio nijednu informaciju iz istrage o ubistvu Olivera Ivanovića, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Na tvrdnje iz Tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici da su spremni da sarađuju sa Beogradom i da su informacije iz istrage prosledili Beogradu, Đurić kaže da je razgovarao sa predstavnicima svih državnih organa i da ništa nisu dobili od Prištine.

„Mene takve tvrdnje zabrinjavaju, jer u Beograd ništa nije stiglo. Razgovarao sam sa pravosudnim organima, predstavnicima Ministarstva i oni ništa nisu dobili od Prištine. To govori o karakteru istrage“, rekao je Đurić za Radio-televiziju Srbije.

Govoreći o izveštaju Antonija Gutereša koji će danas biti pred Savetom bezbednosti UN — opomene Prištini i zahtev da se otkriju ubice Olivera Ivanovića — Đurić kaže da sâmo održavanje sednice Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji užasno nervira separatiste u Prištini, jer to dokazuje da na KiM ništa nije rešeno.

„Iako su jednostrano pokušali da reše status, još uvek na nivou svetskih organizacija ta tema nije regulisana kako njima odgovara. Za nas je to prilika da iznesemo istinu o tome šta se tamo dešava, o položaju našeg naroda“, naglasio je direktor Kancelarije za KiM.

Govoreći o Strategiji o proširenju EU, on je rekao da je to dobra i važna vest za Srbiju i da pokazuje da je ugled naše zemlje u Međunarodnoj zajednici porastao i da ona sada zauzima bolje mesto.

„To mnogo znači kada je u pitanju naša borba za očuvanje KiM, zato što jača Srbiju u Evropi i znači da imamo veći kapacitet. Nije čudo što su u Prištini pomalo ljubomorni na sve to“, rekao je Đurić.

On je naglasio da je to rezultat politike koju vodi predsednik države i Vlada Srbije, te da je dobar odnos sa EU važan zbog ukupnog spoljnopolitičkog položaja Srbije, zbog ekonomije, investicija.

Dodaje i da bi voleo da se Zajednica srpskih opština mnogo češće pominje u međunarodnim krugovima.

Upitan da li su problemi Srba na KiM mogli ranije da budu rešeni, pre posete predsednika države, on je rekao da je u prethodnom periodu urađeno mnogo toga.

„Poseta predsednika je za njih značila da je Srbija sa njima, da će imati podršku da ostanu i opstanu. Za ostatak Srbije da ljudi sa KiM dobiju lice, ime i prezime, kao što je mali Vasilije, Dubići, Milan Kovačević. Pokrenuo se talas solidarnosti, što je veoma važno“, naglasio je Đurić.

On je podsetio da je država u prethodne četiri godine izgradila ili obnovila 42 crkve i manastira na KiM, da je urađeno novo porodilište, bolnica, domovi zdravlja, ambulante, mnogo novih škola.

„U prethodne četiri godine završili smo 888 kuća i stanova za naše ljude na KiM. Udvostručićemo naše napore u 2018. godini, jer će osim države pomoći i pojedinci“, zaključio je Đurić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.