U trendu

Priština odustala od primene sporazuma o osiguranju vozila

„Vlasti u Prištini odustale su večeras od sporazuma o osiguranju vozila, nepunih šest sati pre početka primene“, rekao je za Betu izvor blizak beogradskom pregovaračkom timu.

„To je prvi sporazum iz briselskog dijaloga od kog se jednostrano odustalo, a Beograd će u narednim danima, zajedno sa posrednicima pokušati da spasi ovaj sporazum“, rekao je sagovornik.
On je naveo i da je Priština tokom današnjeg dana pokušala na svaki način da opstruira početak primene sporazuma o osiguranju vozila, kao i da je najavila da će od ponoći, kada počinje primena sporazuma o osiguranju, početi sa oduzimanjem srpskih tablica sa Kosova, iako se sporazum o osiguranju ni na koji način se odnosi na pitanje tablica.

„To je izazvalo paniku na severu Kosova i Metohije i proteste građana na prelazu Jarinje“, rekao je Betin izvor.

„Pitanje registarskih tablica regulisano je ranije postignutim tehničkim dogovorom, a memorandum o osiguranju ne obuhvata pitanje tablica. To su u Briselu potpisali i predstavnici Prištine, što znači da su potpisom potvrdili da upotreba tablica ostaje kao i do sada, da srpske tablice sa Kosovu i Metohiji mogu da se koriste u pokrajini, a da sa RKS tablicama i dalje neće moći da se prelazi u centralnu Srbiju“, rekao je izvor.

Kako izvor Bete navodi, kada je Priština danas pod pritiskom Beograda preko međunarodne zajednice morala da odustane od najavljene zabrane i oduzimanja srpskih tablica i „flagrantnog kršenja postignutih dogovora, usledilo je direktno i nedvosmisleno odustajanje Prištine i od sporazuma o osiguranju, nepunih šest sati pre početka primene“.

Izvor je naveo i da će, zbog neodgovornog ponašanja prištinskih vlasti, štetu trpeti pre svega građani Kosova i Metohije što će i dalje morati da plaćaju dodatno osiguranje vozila na administrativnim prelazima.

Portal prištinskog dnevnika Koha Ditore preneo je večeras da je kabinet kosovske ministarke za dijalog Edite Tahiri, u dopisu upućenom članovima radne grupe za granično osiguranje, obavestio je da je poništen Memorandum o uzajamnom priznavanju osiguranja za automobile, koji je potpisan u Briselu 23. juna između Beograda i Prištine.

Primena tog sporazuma trebalo je da počne 24. jula u ponoć. Do poništavanja je došlo, kako prenosi Koha, zato što srpska strana nije uspela da izvrši neophodne pripreme za njegovo sprovođenje.

Kabinet ministarke Tahiri je, prema pisanju Kohe, preneo da su, s obrzirom da su za realizaciju ovog sporazuma potrebne obe strane, oni sada primorani da sprovođenje odlože na neodređeno vreme. Takođe, u saopštenju se navodi da će sastanak na kome će se razgovarati o ovom sporazumu održati 5. avgusta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.