U trendu

Problemi u prosveti dominirali na protestu

Današnjem 21. protestu „Protiv diktature“ pridružila se Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Forum beogradskih osnovnih škola i Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine.

Nakon okupljanja ispred Doma narodne skupštine, više stotina učesnika protesta uputilo se u šetnju standarnom rutom preko Terazija, Kolarčeve do zgrade RTS-a.

Prethodno su se ovom skupu obratilo više profesora osnovnih i srednjih škola, navodeći da će narednih dana nastaviti sindikalni protest uz aktuelni protest studenata i nezadovoljnih građana.

Govorili su i o lošem stanju u prosveti, malim platama i preživljavanju bez prava na obustavu rada, i o iscrpljivanju, primoravanju na papirologiju umesto na bavljenje đacima, dominaciju stranački obojenih školskih odbora…

Profesor sociologije na Filozofskom fakultetu iz Niša Đokica Jovanović pored ostalog rekao je da nije mogao da odbije poziv svojih studenata.

Kaže da je njegov Pokret slobodnih stanara Niša, koji već dve godine protestvuju i „bore se protiv neodgovornih odluka lokalnih vlasti i nemaju nameru da odustanu“.

Profesor se založio za besplatno obrazovanje što su učesnici protesta pozdravili aplauzom i povicima odobravanja, pa je i 24-godišnji Pavle, predstavljen kao student, naveo da je jedan od zahteva skupa svima dostupno besplatno obrazovanje.

On je kritikovao politicare koji ne drže obećanja, dok profesori dobijaju otkaze i smanjenje plata uz povećanje rada.

„Studenti moraju da isponjavaju besmislene obaveze zbog besmislenih poena, kao i profesori da se vuku po seminarima, takođe zbog poena“, rekao je Pavle.

Na čelu kolone išli su učesnici koji su nosili transparent „Dole diktatura“, a pratilo ih je automonio „golf 2“ sa ozvučenjem.

Učesnici protesta su zviždali u pistaljke, lupali u bubnjeve i daire, nosili transparente.

Pored ostalih tu su bili transparenti: „prosvetli prosveto“, „obrazovanje za sve“, „narod radi, elita se klati“, „reci glasno stop neprosvećenom apsolutizmu“, „ovde sam samo zbog para“, „šetam s ponosim jer se stidim vas na vlasti“ i drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.