U trendu

Profilacija migranata u Makedoniji treba da bude zajedničko evropsko rešenje

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da Srbija veruje da je jedino održivo rešenje migrantske krize ono koje prihvati cela Evropa i dodao da registracija migranata u Makedoniji treba da bude zajedničko rešenje koje bi sprečilo brojne probleme na migrantskoj ruti.

Učestvujući na sastanku ministara unutrašnjih poslova u Beču posvećenom izbegličkoj krizi, on je kazao da će Srbija u nedostatku jedinstvene politike na teritoriji EU vezane za migracije, podržavati i primenjivati sve ono što rade „Nemačka, Austrija, Švedska i druge zemlje koje snose najveći teret migrantske krize“, saopšteno je iz srpskog ministarstva unutrašnjih poslova.

„Ako te države ne budu zatvarale granice za migrante, onda to svakako neće činiti ni Srbija. Nastavićemo da pružamo human tretman svima koji se kreću našom teritorijom, ali u tom poslu očekujemo pomoć i jasne instrukcije šta možemo da radimo dalje“, kazao je Stefanović.

On je dodao da Srbija ne može da prihvati one migrante koji sa njene teritorije ne mogu dalje da nastave ka državama EU.

„Ako države članice EU, naše komšije i druge države na ruti posle nas, ne žele da prihvate migrante iz odredjenih zemalja, onda je besmisleno da ih prihvati Srbija u kojoj oni ne žele da ostanu a ne mogu da odu dalje iz nje“, ocenio je srpski ministar.

Prema njegovim rečima, jedan od najvažnijih dometa današnje konferencije u Beču je zajednička registracija migranata u Makedoniji.

„Kada budemo radili zajedničku profilaciju u Makedoniju, to treba da bude zajedničko rešenje. Ako neko zajedničkim radom naših zemalja u Makedoniji dobije dozvolu da zatraži azil u zemljama EU, onda ta osoba ne može u svakoj od naših respektivnih zemalja da bude ponovo profilisana i vraćana, jer ćemo time imati probleme na našoj ruti, probleme medju komšijama i mogućnosti različitih tumačenja pitanja azila“, naveo je Stefanović.

Govoreći o saradnji u oblasti bezbednosti, ministar je ocenio da je potrebno intenzivirati napore u toj oblasti kako bi bili identifikovani oni migranti koji pripadaju radikalnim grupama.

„Nije važno da li će se to obavljati u jednoj ili u više država, već je bitno da postignemo jedinstven stav o tom pitanju, pošto će se dešavati na našoj ruti da kroz talase migranata bude onih koji će pripadati nekoj od radikalnih grupa. Njih moramo identifikovati kako bi sprečili potencijalne napade na evropskom tlu“, ocenio je Stefanović.

Kako je istakao, zajedničko profilisanje u Makedoniji mora se obaviti na najhumaniji način kako bi se sprečilo eventualno maltretiranje migranata u narednim zemljama na njihovoj ruti.

„Ovaj sistem koji zagovaramo u Makedoniji i u kojem treba da učestvujemo svi, mora biti nešto što će dati rezultate. Ali tu treba pomoći Makedoniji i svakoj od naših država jer nismo učestvovali u stvaranju krize niti smo joj doprineli, ali želimo da budemo deo rešenja“, dodao je Stefanović.

On je najavio da će u petak u Beogradu biti nastavljeni razgovori na nivou direktora policija zemalja koje su danas učestvovale na konferenciji u Beču.

„Pozvaćemo i predstavnike Grčke, Madjarske i drugih zemalja koje mogu da pomognu rešenju krize. Nadam se da ćemo ovih dana zajedničkim profilisanjem u Makedoniji pomoći da se otkoče svi ovi mehanizmi i da se u praksi utvrdi ko ima pravo da dodje u Evropu i da tim ljudima pružimo što brži tranzit“, kazao je Stefanović.

Današnjoj konferenciji „Zajedničko upravljanje migrantskom krizom“ u Beču prisustvovali su predstavnici Bugarske, Hrvatske, Slovenije i zapadnobalkanske šestorke koja obuhvata Albaniju, BiH, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Srbiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar