U trendu

Proglašeno stanje elementarne nepogode u 15 gradova i opština

Vlada Srbije je proglasila je danas stanje elementarne nepogode na teritoriji 15 opština i gradova u Srbiji zbog poplava, a usvojena je i uredba o utvrdjivanju državnog programa pomoći i obnove u tim lokalnim samoupravama.

Kako je navedeno u saopštenju posle sednice Vlade, reč je o Čačaku, Novom Pazaru, Kraljevu, Arilju, Lučanima, Topoli, Požegi, Bajinoj Bašti, Ivanjici, Raškoj, Ljigu, Rači, Kosjeriću (Seča Reka, Godečevo i Makovište), Prijepolju (Aljinovići, Pravoševa, Milošev Do, Stranjani, Milakovići, Kamena Gora, Mataruge, Jabuka i Babine) i Trsteniku.

„Usled kišnih padavina i izlivanja bujičnih i drugih vodotokova vanredna situacija proglašena je u navedenim jedinicama lokalne samouprave, gde je do sada poplavljeno 710 domaćinstava i evakuisano 118 osoba“, navedeno je u saopštenju. 

Kako je obrazloženo, prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuje se nastavak padavina, a ugroženim područjima potrebno je pružiti neophodnu pomoć, pa se stoga usvaja odluka o proglašenju elementarne nepogode.
 
„Elementarna i druga nepogoda je, u smislu Zakona, dogadjaj uzrokovan dejstvom prirodnih sila ili ljudskom aktivnošću, koji prekida normalno odvijanje života u meri koja prevazilazi redovnu sposobnost pojedinca i lokalne zajednice da se oporave bez pomoći države i prouzrokuje materijalnu štetu koja je veća od 10 odsto budžeta jedinice lokalne samouprave i koji je kao takav proglasila Vlada“, navedeno je u saopštenju.

Izuzetno, Vlada može proglasiti neki dogadjaj za elementarnu i drugu nepogodu i odlučiti o državnoj pomoći i kada je izazvana šteta manja od 10 odsto budžeta jedinice lokalne samouprave, kada za to postoje posebno opravdani razlozi, a na predlog Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Vlada je rešila i da pomogne opštinama i gradovima pogodjenim poplavama od 6. do 8. marta.

Usvojene se i uredbe o utvrdjivanju državnog programa pomoći i obnove privrede na poplavljenom području, kao i uredbe kojima treba da bude pomognuta obnova oštećenih kuća, stanova i registrovanih poljoprivredih gazdinstava.
 
Odlukom vlade formira se i Operativni štab Republičkog štaba za vanredne situacije, kako bi se preduzele operativne mere zaštite i spasavanja od poplava u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.