U trendu

Pronaći i kazniti odgovorne za pretnje kolumnisti Madžoskom

Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije osudili su danas pretnje upućene kolumnisti Vladi Madžoskom iz Zaječara i zatražili od nadležnih organa da pronadju i kazne odgovorne.

UNS je u saopštenju naveo da je Madžoski tokom poslednjih meseci pisao seriju kolumni o političkom životu u Zaječaru.

„Krajem aprila, od 29. pa nadalje dobio sam nekoliko pretnji na Fejsbuku zbog mojih kolumni. Pošto sam poreklom iz Makedonije, pisali su da me treba proterati iz Srbije. Ovo nije prvi put da mi ista grupa preti, i pre nekoliko godina se isto dešavalo“, rekao je Madžoski.

On je dodao da je danas prijavio te pretnje policiji u Zaječaru, a da je njegov advokat nadležnom tužilaštvu podneo i privatne krivične prijave.

UNS je podsetio da je Krivičnim zakonikom propisano da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Pretnje Madžoskom osudio je i NUNS koji je saopštio da je u skladu sa Sporazumom o saradnji i podizanju nivoa bezbednosti novinara, koji su potpisali Policija, Tužilaštvo i novinarska i medijska udruženja, obavestio Tužilaštvo o tom slučaju.

Madžoski je za redakciju portala Za media izjavio ranije da su mu pretnje i uvrede preko Fejsbuka „uputili Boško Ničić i grupa oko ovog političara, zbog objavljivanja tekstova o lokalnoj političkoj sceni u Timočkoj reviji i na portalu Za media“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.