U trendu

Propusti stručnjaka u zaštiti maloletnika

U radu stručnjaka Centra za socijalni rad u Novom Sadu u organizovanju zaštite jednog od trojice maloletnika, koji su zapalili beskućnika u tom gradu, bilo je propusta, konstatovala je nadležna komisija nakon obavljenog nadzora nad stručnim radom u tom centru i pregleda dosijea korisnika.

Kako se navodi u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, zajednička komisija tog sekretarijata i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna konstatovala je da „nije obezbeđen adekvatan tretman i blagovremeno izdvajanje iz porodice“ maloletnika.

U organizovanju zaštite drugog maloletnika, stručni rad je obavljen u skladu sa ovlašćenjima, navodi komisija.

„Maloletnik je izmešeten iz porodice i upućen u domski smeštaj. O ponašanju maloletnika u domskom smeštaju, vaspitač doma je izveštavao stručnog radnika Centra za socijalni rad – voditelja slučaja i napravljen je Plan usluga za dete“, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, stručni rad nadležnih Centra za socijalni rad u organizovanju zaštite trećeg maloletnika imao je objektivne teškoće u sprovođenju postupaka vezanih za zaštitu deteta i, iako je bilo planirano izdvajanje iz porodice, nije obavljeno.

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izvršili su vanredan inspekcijski nadzor u Centru za socijalni rad Grada Novog Sada, povodom smrti beskućnika, koja je nastupila usled požara koji su izazvala maloletna lica.

Nakon toga, izvršen je vanredni inspekcijski nadzor u Ustanovi za decu i omladinu – Dečje selo „Dr Milorad Pavlović“ Sremska Kamenica.

Vanrednim inspekcijskim nadzorom u Centru za socijalni rad, dodaje se, utvrđeno je da ustanova nije postupila po nalogu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja od 21. novembra 2016. godine u vezi sa postupanjem u incidentnim situacijama i nije doneo akt kojim se reguliše ovo postupanje.

O incidentnom događaju i smrtnom ishodu beskućnika, koji je koristio usluge Centra za socijalni rad, dežurni stručni radnik saznao je 13. decembra 2016. godine, kada je obavešten od Policijske uprave u Novom Sadu, dok je odgovorno lice saznalo za incident 14. decembra 2016. godine, nakon poziva inspektora socijalne zaštite koji je tražio informacije o događaju.

Ističe se i da je inspekcijskim nadzorom u Ustanovi za decu i omladinu – Dečje selo „Milorad Pavlović“ Sremska Kamenica utvrđeno da je u Ustanovi postupljeno prema Pravilniku o preduzimanju mera na zaštiti korisnika i imovini ustanove, i da je osnivač Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova obavešten o incidentu u kome je jedan od svedoka, po navodima policije, maloletnik na smeštaju u Ustanovi.

Uvidom u evidenciju te ustanove konstatovano je da je u knjigu dežurstva upisano da maloletnik nije došao iz škole, kao i da je u noćnoj smeni bez dozvole van Ustanove.

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dodatnim inspekcijskim nadzorom utvrdiće postupanja po procedurama vezanim za incidente, organizaciju rada i zaštitu korisnika, poručuje se u saopštenju.

Dvojica dečaka od dvanaest godina i jedan trinaestogodišnjak zapalili su juče oko 3.30 sati ujutro dvojicu beskućnika u Bulevaru oslobođenja 21 u Novom Sadu, od kojih je jedan umro u Urgentnom centru, a drugi prošao sa lakšim povredama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar