U trendu

Proširuje se Specijalni sud, radovi iduće godine

BEOGRAD – U toku sledeće godine krenuće radovi na rekonstrukciji i dogradnji zgrade poznate kao “Specijalni sud” u Ustaničkoj ulici u Beogradu, u kojoj su smešteni Tužilaštvo za organizovani kriminal, posebna odeljenja Višeg suda za organizovani kriminal i ratne zločine, kao i pritvorska jedinica.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je Tanjugu da je proširenje postojećih kapaciteta za ove organe neophodno, imajući u vidu da se od osnivanja do danas proširila nadležnost Tužilaštva za organizovani kriminal.

“Zgrada u kojoj se trenutno nalazi, ne zadovoljava sve potrebe, tako da treba da se proširi. Nadam se da će postupak projektovanja započeti u toku ove godine, a da će 2019. godine početi radovi na samoj zgradi”, navela je ministarka pravde.

Ona je dodala da će ovaj projekat biti finansiran iz kredita Evropske investicione banke.

Što se tiče beogradske Palate pravde na kojoj su radovi na rekonstrukciji započeli u martu 2017. godine, Kuburović je navela da je planirano da budu završeni u drugoj polovini sledeće godine.

Ona očekuje da tu opet budu smešteni Viši sud u Beogradu, Više javno tužilaštvo, Prvi osnovni sud i to krivično odeljenje i Prvo osnovno javno tužilaštvo.

U Palati pravde biće smešteno i Posebno koruptivno odeljenje Višeg suda i Višeg javnog tužilaštva, napomenula je ministarka.

„Radovi za sada idu svojim tokom, trenutno se završava fasada, potpuno je zamenjena stolarija, stavljeni su novi prozori, tako da su sada unutrašnji radovi u toku. Cilj je da se potpuno reorganizuje prostor, sa većim brojem sudnica i da se kroz potpunu izmenu instalacija omogući i primena savremene opreme, koja će svakako doprineti ubrzanju postupaka”, naglasila je Kuburović.

Veliki projekat koji se finansira iz budžeta Republike Srbije je i Palata pravde u Kragujevcu čija izgradnja treba da počne na jesen.

“To je verovatno najveća zgrada koja se gradi u poslednjih 40 godina, gde će svi pravosudni organi koji se nalaze na prostoru Kragujevca konačno biti smešteni na jednom mestu i dobiće odgovarajuće uslove za rad”, rekla je ministarka.

Pored poboljšanja infrastrukture sudova i tužilaštava, istovremeno se radi na poboljšanju infrastrukture zatvora, navela je ministarka ukazujući da se u oktobru otvara novi veliki zatvor u Pančevu, koji je predviđen za smeštaj 500 lica – 300 osuđenik i 200 pritvorenika.

“U toku su konkursi za zapošljavanje, s obzirom da je zahvaljujući ovom zatvoru, omogućeno zapošljavanje 300 novih radnika. U toku je postupak za prijem stražara, a u narednom period očekuje nas i otvaranje konkursa za popunjavanje ostalih administrativnih mesta u novom Kazneno-popravnom zavodu”, navela je Kuburović.

Prema njenim rečima, u prethodne dve godine, pored infrastrukturnih projekata, Ministarstvo pravde je dosta radilo na unapređenju efikasnosti pravosuđa.

“S jedne strane, radili smo na razvoju Pravosudnog informacionog sistema (PIS) koji omogućava elektronsku razmenu podataka između sudova i tužilaštava sa ostalim državnim organima radi prikupljanja podataka koji su neophodni za vođenje postupka”, napomenula je Kuburović.

Tokom prethodne i ove godine, zaključeni su protokoli o saradnji sa nekoliko organa, pre svega sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, a u narednom periodu biće zaključen i protokol s Narodnom bankom Srbije.

Kuburović je istakla značaj protokola i povezivanje sa MUP-vim registrom prebivališta.

Ukazala je da sudovi i tužilaštva najčešće šalju policiji upite za prebivališta stranaka u postupku, tako da je sada putem PIS-a, omogućeno da sudovi i tužilaštva dobiju u realnom vremenu podatke o prebivalištu, odnosno boravištu stranke u postupku.

Na taj način skraćuje se vreme trajanja postupka, ali se umanjuju troškovi dostave, odnosno poštarine, naglasila je Kuburović.

Podsetila je da je Ministarstvo omogućilo i povezivanje sudova sa elektronskim matičnim knjigama, kao i razvoj Registra prometa nepokretnosti koji koriste javni beležnici.

Ovaj registar, kako je navela, povećava pravnu sigurnost, jer na jednom mestu sadrži kompletnu bazu podataka svih ugovora o prometu nepokretnosti, a sa druge strane, sprečava mogućnost dvostruke prodaje iste nepokretnosti.
“Ovaj registar omogućio je i bolju primenu Zakona o upisu u katastar, koji je počeo da se primenjuje 1. jula i omogućio je da prilikom zaključenja i overe ugovora o prometu nepokretnosti, javni beležnici elektronskim putem dostavljaju overene ugovore katastru, šalju zahteve za upis u katastar, što omogućava da se automatski vrši promena stanja u katastarskim evidencijama i konačno da imamo izjednačeno pravno i faktičko stanje”, naglasila je ministarka.

Podsetila je da je jedan od problema upravo bio da se veliki broj ugovora koji su bili overeni, ali nisu bili upisani.

To je, prema njenim rečima, izazivalo pravnu nesigurnost i dovodilo do mnogih postupaka, a kod prinudnog izvršenja je čak bilo situacija da se postupak sprovodi prema licu koje nije više vlasnik, ali je i dalje upisano kao vlasnik u katastru.

Kuburović je istakla i da je pre mesec i po dana počeo sa radom eSUD – veb aplikacija koja za sada omogućava potpuno elektronsko vođenje upravnog (sudskog) postupka, pored dostavljanja tužbe u upravnom sporu, dostavljanje svih podnesaka, poziva na ročište…

“Jedini slučaj kada stranka treba da se pojavi u sudu je ukoliko Upravni sud odluči da je potrebno da se održi ročište”, naglasila je i dodala da je plan da se sledeće godine ova aplikacija uvede u sve privredne sudove.

Nakon toga, kazala je Kuburović, plan je da i sudovi opšte nadležnosti dobiju mogućnost elektronske dostave svih dokumenata.

Prema njenim rečima, najveća prednost eSUD-a je što omogućava građanima i advokatima da elektronskim putem vrše neposredan uvid u predmet, bez odlaska u sudsku pisarnicu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.