U trendu

Prosvetari dobijaju 14% veće plate, niko ispod 57.000 dinara

Zaposleni u prosveti u Srbiji dobiće od naredne godine povećanje od 14 odsto.

To je za B92 potvrdila Jasna Janković predsednica USPRS.

Kako je objasnila, to znači da od januara početnik u prosveti sa sedmim stepenom stručne spreme ne bi smeo da startuje bez plate od 57.000 dinara.

To se odnosi na učitelje, nastavnike, profesore, psihologe, pedagode, bibliotekare i sekretare.

Janković je kazala da o procentu povećanja govori na osnovu informacija proizašlih iz potpisanog kontrolnog sporazuma Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda, o čemu potvrdu treba da da i sama vlada.

Tim dokumentom je, kako navodi, propisana dinamika povećanja plata zaposlenima u javnim službama u kojoj je pola miliona zaposlenih u prosveti, zdravstvu, kulturi i nauci i u zavisnosti od prihoda državnog budžeta.

On se odnosi na period od 30 meseci i prosveta tim dokumentom dobija najveće povećanje od 35 odsto, što znači da će posle povećanja od 14 odsto od Nove godine, prosvetnim radnicima do 2022. godine pripasti povećanje od dodatnih 21 odsto, objašnjava Janković.

2 komentara
  1. Katinac

    Dobro je, samo još i da ih zarade! Treba platiti svaki rad, ali srazmerno radnom vremenu. Nastavno osoblje mora da na radnom mestu, dakle u školi, provede osam sati. Pola satnice pripreme ne provodi se s varjačom i šerpom ili pred televizorom već u ŠKOLI!

  2. bambi

    Racunica je jednostavna. Drzava mora da da malo vise dinara ljudima jer planira da uzme jos vise. Drugim recima, matiematicki modeli su neverovatni. Obican gradjanin pa i prosfetari misle da ovim dobijaju nesto, medjutim prava sustina stvari je da se na ovaj nacin sve vise i vise gubi. Povecanjem plata u javnom sektoru se zapravo finansira drzava. Tonemo iz dana u dan i sve manje imamo u sumi novca da svojoj deci priustimo cak i hranu. Nelogicno je, ako covek trezveno razmislja, da dolazi do povecanja plate kada u drzavi sve propada i kada je gotovo sve rasprodato. Odakle to povecanje. Hajde realno da gledamo na stvari. Da li je to povecanje iz pozajmice koje su nam zemlje, koje su bombardovanjem ubijale nase bebe i decu dale, pa ce u narednih 50 godina, nasa deca te dugove morati da vracaju, tj. da vracaju citavota. JeSavet svim ljudima dobre volje. Bezite odavde. Gotovo je.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike