Prosvetari od Verbića traže isplatu naknade plate za vreme provedeno na godišnjem odmoru

Foto: Beta

Tri prosvetna sindikata uputila su danas ministru prosvete Srdjanu Verbiću zahtev za isplatu naknade plate za vreme provedeno na godišnjem odmoru u 2015. i 2016. godini.

Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije i GSPRS „Nezavisnost“ naveli su u dopisu ministru da je u 2015. godini svaki prosvetni radnik „zakinut“ u proseku za 3.000 dinara po osnovu naknade za godišnji odmor kao i da „niko ne garantuje da se to neće desiti i ove godine“.

„Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika precizirano je da zaposleni imaju pravo na naknadu plate u visini koja se obračunava i isplaćuje prema odredbama Zakona o radu za vreme provedeno na godišnjem odmoru, plaćenom odsustvu i državnom prazniku“, stoji u dopisu.

Prosvetari su naveli i da je Konvencijom Medjunarodne organizacije rada, predvidjeno da u prosek dvanaestomesečnih primanja zaposlenih ulazi i prekovremeni, noćni rad i slično.

„Zakonom o radu predvidjeno je da zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, u skladu sa opštima aktom i ugovorom o radu, za vreme odsustvovanja sa rada na dan praznika koji je neradni dan, godišnjeg odmora, plaćenog odsustva, vojne vežbe i odazivanja na poziv državnog organa“, podsetili su sindikati.

Oni su pozvali ministra da „u što kraćem roku“ u celosti budu isplaćene naknade plata za vreme provedeno na godišnjem odmoru zaposlenima koji su „oštećeni“ kršenjem navedenih odredbi kao i da direktorima ustanova i načelnicima školskih uprava pošalje dopis koji je u skladu sa navedenim zakonskim propisima, Posebnim kolektivnim ugovorom i Konvencijom.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar